Šiandien minima pasaulinė maisto saugos diena

Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva birželio 7-ąją švenčiama Pasaulinė maisto saugos diena. Šią dieną maisto gamintojai, vartotojai ir valdžios institucijos turėtų didesnį dėmesį skirti maisto saugai, nes dažniausiai ji yra laikoma savaime suprantamu dalyku, o ne daugybės specialistų nuolatinio darbo rezultatu.

Europos maisto saugos tarnybos užsakymu atliktos Eurobarometro apžvalgos duomenimis, net 55 proc. ES gyventojų ir apie 52 proc. lietuvių maisto sauga kelia didelį susirūpinimą, o beveik du trečdaliai vartotojų yra pakeitę savo mitybos įpročius, atsižvelgdami į gautą informaciją apie maisto saugą.

Europiečiai labiausiai nerimauja dėl netinkamo antibiotikų, hormoninių medžiagų ar steroidų naudojimo gyvulininkystėje (44 proc.), dėl pesticidų likučių maiste (39 proc.) ar maisto priedų naudojimo (36 proc.).

Dauguma lietuvių mano, kad didžiausią riziką maisto saugai kelia netinkamas įvairių maisto priedų (konservantų, dažiklių, kvapo ir skonio stipriklių ir pan.) naudojimas (77 proc.), genetiškai modifikuotų ingredientų naudojimas maiste ir gėrimuose (70 proc.), gyvūnų ligų įtaka maisto saugai (73 proc.).

Mūsų šalies gyventojams renkantis maistą, svarbi kaina, skonis, šalis iš kurios maistas kilęs ir, žinoma, maisto sauga.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą