Šviečiančios girliandos po švenčių: pavojai, apie kuriuos nesusimąstome

Po Trijų Karalių (sausio 6-osios) paprastai prasideda pošventinis namų nurenginėjimas. Nupuošdami eglutes, kilnojame ir vyniojame lempučių girliandas, o neretai per skubėjimą jas netgi sugadiname. Kartais – tiesiog pastebime, kad kuri nors lempučių girlianda pažeista, neveikia, nešviečia net kelios jos lemputės.  Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė atkreipia dėmesį apie šviečiančių puošmenų keliamus pavojus bei pataria, ką turėtume daryti.

Gali apsargdinti

„Neretai matome, kad sugedusios lempučių girliandos atsiduria plastikui skirtuose konteineriuose, dar blogiau – bendrųjų, po rūšiavimo likusių atliekų konteineriuose. Tačiau sugedusi lempučių girlianda yra elektronikos atlieka, kuri netinkamai laikoma kelia rimtų pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai. Tokias sugedusias lempučių girliandas itin pavojinga laikyti spintoje ar sandėliuke iki kitų švenčių.“, – sako EPA projektų vadovė I. Baltrūnaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sudėtingesnės lempučių girliandos paprastai montuojamos kartu su nedideliu kompiuteriniu priedu, kuriame – ne tik plastikinės, bet ir įvairios spalvotųjų metalų detalės. Netinkamai laikant šie metalai gali tapti pavojingi. Tas pats pasakytina ir apie girliandų lemputes: jos nėra padarytos vien iš stiklo ar vien iš plastiko. Lempučių konstrukcijoje gali būti gyvsidabrio ar švino, kurie, pažeidus šią konstrukciją, gali garuoti ir kelti pavojų sveikatai.

Anot I. Baltrūnaitės, kai kuriais atvejais nešviečiančios girliandos gali būti ir visiškai saugios bei nesunkiai pataisomos – tereikia įvertinti gedimą: galbūt tai tik sulūžęs elektros kištukas ar ties juo sugadintas laidas?

Taisyti dažniausiai neapsimoka

UAB „Technikai“ direktoriaus Ramūno Viškelio teigimu, iš elektros kištuko ištrūkęs laidas – dažniausia bėda, su kuria susiduria ir kurią lengvai gali pataisyti elektros ir elektronikos prietaisų meistrai.

„Jeigu tai nuoseklios jungties pagrindu sumontuota girlianda su perdegusia lempute ar keliomis, tai taisyti nebeverta. Neturime savo atsargose nei tokių lempučių, nes tai neapsimoka nei mums, nei klientui, nes kur kas pigiau yra nusipirkti naują girliandą nei ją taisyti. Pastarosios lempučių girliandos ypač atpinga po švenčių. Savo atsarginių dalių rezerve nekaupiame ir lempučių, tinkamų lygiagrečios jungties pagrindu sumontuotose girliandose“, – sako I. Viškelis.

Bendrovės „Technikai“ vadovo patarimas – nekaupti namuose nebetaisytinų lempučių girliandų, o nieko nelaukiant pasirūpinti, kaip saugiai jas išmesti.

EPA projektų vadovė I. Baltrūnaitė atkreipia dėmesį, kad po švenčių, kai nebereikia niekur skubėti, verta atidžiau apžiūrėti šviečiančias šventines puošmenas. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra sutrūkinėjusių laidų, ar kai kurios vietos nėra apsvilusios, o galbūt pasimatys iš pirmo žvilgsnio nematomų trūkumų. Kelerius metus iš eilės naudotos lempučių girliandos, anot EPA atstovės, gali būti ypač problemiškos ir nesaugios.

„Jei tai su baterijomis veikusios girliandos, baterijas reikėtų išimti. Baterijos turi joms skirtą galiojimo laiką ir jam pasibaigus, jas būtina išmesti į specialius konteinerius. Kitu atveju, jos gali imti pūstis, tekėti ir pan. Tokioms baterijų atliekoms yra skirti specialūs konteineriai, kuriuos galima rasti daugelyje Lietuvos prekybos centrų, elektronikos parduotuvių ar bibliotekų. EPA tokių taškų visoje Lietuvoje įkūrė per 4 tūkstančius, – primena I. Baltrūnaitė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad  nebepataisoma arba dėl kitų priežasčių naudojimui nebetinkama pilnos komplektacijos stambiagabaritė elektronika (pavyzdžiui, šaldytuvai, viryklės, indaplovės) nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą (tel. 8 695 55 111) arba užpildžius formą internete adresu www.epa.lt, skiltyje „Gyventojams“. EPA surinkėjai kartu su stambiomis elektronikos atliekomis surenka ir smulkiąją elektroniką, tokią, kaip sugedusios lempučių girliandos.

Apie Elektronikos platintojų asociaciją (EPA)

Elektronikos platintojų asociacija  yra didžiausia šalyje licencijuota kolektyvaus elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo organizavimo organizacija. Ji vienija kelis šimtus tarptautinių ir nacionalinių elektros ir elektroninės įrangos gamintų bei importuotojų, tarp kurių – žinomiausi pasauliniai elektronikos gamintojai, pvz., „Electrolux“, „Bosch“, „Siemens“, „Miele“, „Whirlpool“ ir kt. EPA vykdydama savo veiklą organizuoja atliekų surinkimą bei šalies mastu finansuoja daugiau kaip 67,6 proc.  elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymą.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą