Ekspertai pataria: kokiems daiktams rūsiuose ir palėpėse ne vieta

 

Palėpės, sandėliukai, rūsiai – tai vietos, kur dažniausiai antrojo šanso laukti iškeliauja nebenaudojami elektronikos prietaisai ir kiti buityje laikinai ar visai nebereikalingi daiktai. Ekspertai ragina reguliariai ar bent prieš didžiąsias šventes atlikti šių patalpų higieną ir tinkamai atsikratyti nebereikalingais daiktais, o veikiantys, tačiau nebenaudojami, elektronikos prietaisai, gali būti puiki dovana sunkiai besiverčiančioms šeimoms ar įvairioms ne pelno siekiančioms organizacijoms.

2017 m. atlikto elektronikos atliekų rinkos barometro duomenimis, 3 metus ir ilgiau namie žmonės dažniausiai saugo nebenaudojamus oro kondicionavimo ir ventiliavimo prietaisus, televizorius, lygintuvus, elektrinius šildymo prietaisus. Visi šie elektronikos prietaisai ištremiami į rečiau naudojamas namų patalpas, kad nesimaišytų, tačiau per kelerius metus pasislepia po kitais daiktais, kol galiausiai visai pamirštama tokius kada nors turėjus. Pasak Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) direktoriaus Lino Ivanausko, rūsio, palėpių, sandėliukų ir kitų patalpų, kuriose atsiduria nebendaudojami daiktai, higiena – saugumą užtikrinantis žingsnis, taip pat ir žmonių socialinės atsakomybės požymis.

„Šventinis laikotarpis ypač tinka peržiūrėti daiktais labiausiai apkrautas patalpas ir atsikratyti to, kas nereikalinga, nes daugelį dar tinkamai veikiančių daiktų galima padovanoti, paaukoti organizacijoms, besirūpinančioms socialiai remtinomis šeimomis. Tai galėtų tapti kasmetine tradicija, o kad būtų lengviau apsispręsti, kas reikalinga, o kas nebe – reikėtų savęs paklausti, ar to daikto prireikė bent kartą per metus. Taip bus lengviau įvertinti ir tik tam tikrais sezonais naudojamų daiktų poreikį. Pavyzdžiui, jei elektrinės blynų keptuvės nepasigendama net per Užgavėnes – šis daiktas greičiausiai be reikalo užima vietą namuose“, – pataria L. Ivanauskas.

EPA atstovas įvardija daiktus, kurių nereikėtų laikyti rūsiuose, palėpėse ar sandeliukuose:

1. Seni elektronikos prietaisai. Tokie daiktai kaip seni kasetiniai ar DVD grotuvai, televizorius, kuris seniai pakeistas nauju, greičiausiai niekuomet nebebus naudojami, o vietos užima nemažai, todėl geriau jų saugiai atsikratyti. Nors namie nebenaudojami, patekę pas elektronikos perdirbėjus jie gali tapti vertingomis žaliavomis, gaminant kitus prietaisus. Taip pat verta peržiūrėti ir įvairias dėžes bei įpakavimus, instrukcijas, likusias perkant elektronikos prietaisus – dalis jų greičiausiai gali keliauti į popieriaus ir kartono konteinerius.
2. Kabeliai, laidai, krautuvai. Kaskart perkant kokį nors elektronikos prietaisą kartu su juo gauname ir krovimo prietaisą, papildomų laidų, ausinių ir pan. Geriausia būtų skirti šiek tiek laiko ir atrinkti tik tuos laidus ar įkroviklius, kuriuos išties naudojate – galbūt keliems namie esantiems prietaisams tinka toks pat kabelis arba įkroviklis, o gal daiktas seniai nebenaudojamas, tačiau jo pakuotėje likę papildomi laidai. Visa tai, kas nereikalinga, turėtų keliauti į smulkios elektronikos atliekų konteinerius.
3. Treniruokliai. Jie užima tikrai daug vietos, todėl išblėsus entuziazmui sportuoti, galima paieškoti kokios nors mokymo ar vaikų bei jaunimo sporto įstaigos, kuriai toks treniruoklis išties būtų reikalingas, ypač jei parduodamas pigiau ar dovanojamas. Sugedę treniruokliai priskiriami stambiagabaritei elektronikai, todėl gali būti pristatyti į specialias tokios elektronikos surinkimo aikšteles arba nemokamai išvežti iš namų.

4. Prietaisai skirti maistui ruošti. Skrudintuvės, kavamalės, kavos aparatai, sumuštinių ir blynų keptuvės bei panašūs virtuvei skirti elektronikos prietaisai gana dažna dovana įvairių švenčių proga, tačiau ne visuomet jie reikalingi. Jei tokie daiktai atsidūrė palėpėje, rūsyje ar sandėliuke ir per metus nė karto nešovė mintis susirasti tą gimtadienio ar Kalėdų proga gautą blynų keptuvę – nuosprendis aiškus. Jei prietaisas nereikalingas jums, galbūt turite draugų ar artimųjų, kurie dažniau geria kavą arba kepa sumuštinius nei jūs – pasiūlykite parduoti arba padovanokite. Perleisti tokius daiktus į antrinę rinką – socialiai atsakingas ir aplinkai draugiškas žingsnis.

5. Vaikiški žaislai. Vaikams augant nepastebimai prisikaupia ne viena ir net ne dvi dėžės įvairių žaislų, todėl jei jie nebenaudojami ir artimoje ateityje jų neprireiks, geriau būtų paieškoti šeimos, kuriai šie žaislai galėtų būti reikalingi šiuo metu. Jei artimoje aplinkoje nėra šeimų su vaikais, galima juos dovanoti socialiai remtinas šeimas prižiūrinčioms ar vaikų globos įstaigoms. Nusprendus žaislus dar kurį laiką pasaugoti namie, verta bent jau patikrinti ar ten nėra elektroninių žaislų. Dėl saugumo iš jų reikėtų išimti baterijas, taip pat užtikrinti, kad elektroniniai žaislai nebus laikomi greitai iki aukštos temperatūros įkaistančiose vietose, pvz., palėpėje, prie radiatorių ar pasiekiami tiesioginių saulės spindulių.

Smulkiąją elektroniką (pavyzdžiui, elektrines girliandas, elektrinius dantų šepetėlius, duonos skrudintuvus) galima išmesti specialiai tam skirtose vietose, kurių EPA visoje Lietuvoje įkūrė per 4 tūkst., o artimiausią surinkimo tašką galima rasti naudojant išmaniąją programėlę „Rūšiuoklis“. Tuo tarpu nebepataisoma arba dėl kitų priežasčių naudojimui nebetinkama pilnos komplektacijos stambiagabaritė elektronika (pavyzdžiui, šaldytuvai, skalbimo mašinos, bėgimo takeliai) nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete adresu http://epa.lt/surinkimas.

EPA informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą