Bus tikrinama, ar alytiškiai tinkamai laikosi izoliacijos reikalavimų

Alytaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centras ketvirtadienį pavedė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui įvertinti ir patikrinti, ar virusu sergantys ir saviizoliacijoje privalantys būti asmenys Alytaus mieste nepažeidžia izoliavimosi tvarkos. 

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos ekstremalios situacijos operacijų vadovo, savivaldybės gydytojo Povilo Jagelavičiaus, gaunama nemažai gyventojų nusiskundimų, kad asmenys, kurie turėtų izoliuotis, yra pastebimi viename ar kitame prekybos centre, kitose viešose vietose. 

„Jeigu žmonės bus tokie neatsakingi, visos pastangos suvaldyti viruso plitimą nueis niekais. Aš siūlau, kad kontrolės, kaip laikomasi saviizoliacijos, imtųsi ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Ir žmonės turėtų aktyviau reaguoti, pranešti policijai apie tvarką pažeidžiančius ir užkratą galimai platinančius asmenis“, – kalbėjo gydytojas. 

Šiuo metu Alytuje COVID-19, pasak P. Jagelavičiaus, serga daugiau kaip 1 700 asmenų. 

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 str. 4 dalis – visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas – numato baudą asmenims nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų. Asmeniui, pirmą kartą traukiamam administracinėn atsakomybėn, gali būti skiriama pusė minimalios baudos, t. y. 250 eurų.

Taip pat Baudžiamojo kodekso 277 straipsnis numato ir baudžiamąją atsakomybę už tai, kad asmuo, būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga.

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad šiame straipsnyje numatyta nusikalstamos veikos sudėtis formali, todėl nereikia, kad kiltų realios pasekmės, užtenka, kad tokiais savo veiksmais asmuo sukeltų pavojų užkrėsti kitus asmenis. Šis pavojus gali pasireikšti tuo, kad asmuo lankosi parduotuvėje, viešose vietose, kuriose lankosi daug žmonių, vaikšto į darbą, važiuoja viešuoju transportu ir panašiai.

Taip pasielgęs asmuo gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Jeigu bus įrodyta, kad dėl asmens veiksmų išplito susirgimas ar kilo epidemija, jis gali būti baudžiamas ir laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro nario, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Manto Strucko, nuo penktadienio skirdama gerokai didesnį dėmesį eismo kontrolei, policijai pavesta sergančių bei izoliacijoje esančių asmenų kontrolė taip pat nebus pamiršta.

„Policijai nuo savaitgalio talkins Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai. Jie tikrins prekybos centrus, prisidės Policijos mokyklos kursantai, viešose vietose patruliuos šauliai –prašome gyventojų laikytis nustatytos tvarkos, neapsunkinti sau gyvenimo, be tikrai būtino reikalo  niekur iš namų nejudėti, saugoti vienas kitą, kad būtų kuo mažiau susirgimų, o mums nereikėtų imtis adekvačių priemonių rašant protokolus ir baudžiant“, – sakė pareigūnas. 

Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą