Tyrimas dėl narkotikų pėdsako Alytaus ugdymo įstaigose – situacija neramina

Atliktas paviršių testas Alytaus miesto savivaldybės ugdymo įstaigose parodė narkotinių medžiagų pėdsakus, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad narkotikai būtų vartojami ir pačiose ugdymo įstaigose“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Ingrida Rutkauskienė. 

Tyrimui buvo naudojamas I Denta bendrasis narkotikų aptikimo testas, kuomet tiriami įvairūs paviršiai. Testas gali parodyti dviejų grupių narkotinių medžiagų pėdsakus. Šis testas neaptinka marichuanos, hašišo, sintetinių kanabinoidų, LSD, morfijaus, barbituratų.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai ištyrė įvairius paviršius dvidešimtyje Alytaus miesto ugdymo įstaigų. Mėginiai buvo imami nuo įėjimo durų rankenų, rūbinių, turėklų, nuo klaviatūrų ir pelių informatikos kabinetuose, kitose vietose. 13 ugdymo įstaigų aptikta vienos rūšies, 3 – abiejų grupių. Narkotinių medžiagų pėdsakų neaptikta 4 įstaigose. 

„Testas neparodo narkotinių medžiagų vartojimo ugdymo įstaigoje, juo remiantis galima pasakyti, kad prie vieno ar kito paviršiaus lietėsi narkotikus vartojantis asmuo, jis juos galėjo pavartoti ir prieš ateidamas į mokyklą. Apie testo rezultatus informuoti ugdymo įstaigų vadovai, bus stiprinami prevenciniai dalykai, pasitelkus policijos pareigūnus, atliekami patikrinimai, dažnesni paviršių tyrimai“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas  Vytuolis Valūnas. 

Alytaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras panašų tyrimą dėl narkotikų pėdsakų švietimo įstaigose atliko ir prieš keletą metų. Tada kai kuriose iš jų taip pat buvo aptikta narkotinių medžiagų pėdsakų. Tiesa, jo apimtys tada buvo mažesnės. 

Tyrimus dėl narkotikų pėdsakų ugdymo įstaigose atlieka ir kitos šalies savivaldybės. 


AMS, Komunikacijos skyriaus informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą