Startuoja bandomoji mobiliųjų komandų paslauga – techninės pagalbos priemonės žmonėms su negalia tiesiai į namus

Jau nuo vasario 1 dienos žmonės, turintys judėjimo, klausos, regos, komunikacijos ar sensorikos sutrikimų, galės sulaukti mobiliųjų komandų specialistų pagalbos Vilniaus ir Klaipėdos regionuose. Tiesiai į namus atvykę specialistai padės apsirūpinti konkrečiam žmogui reikalingomis techninės pagalbos priemonėmis: parinks tinkamiausią, apmokys, kaip naudotis, nuolat bendradarbiaus ir palaikys ryšį su techninės pagalbos priemonių gavėju ir pan.

„Dar ne visi negalią turintys žmonės išdrįsta kreiptis pagalbos įsigyjant kasdieniame gyvenime reikalingų techninės pagalbos priemonių. Tikimės, kad iki jų namų slenksčio atvykę specialistai padės ir greičiau, ir patogiau įsigyti būtiniausias priemones, be to, suteiks žmogui papildomos informacijos apie paslaugas, kurias žmogus galėtų gauti. Tai padės užtikrinti šių žmonių geresnes ugdymo, profesines, socialines bei visaverčio įsitraukimo į visuomeninį gyvenimą galimybes“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

Kokią pagalbą teiks mobiliųjų komandų specialistai

Šių bandomųjų mobiliųjų komandų specialistai vaiką ar suaugusį žmogų su negalia ar sutrikimu jo gyvenamojoje vietoje aprūpins techninės pagalbos priemonėmis: tariantis su žmogumi parinks jam tinkamą techninės pagalbos priemonę, pritaikys ją pagal asmens individualius fizinius, medicininius, socialinius poreikius, taip pat apmokys, kaip šia priemone naudotis, vėliau minėti specialistai periodiškai vertins priemonės žmogui tinkamumą ir techninę būklę. 

Be to, bandomųjų komandų specialistai įvertins asmens aplinką, suteiks informacijos dėl kitos pagalbos ar paslaugų gavimo galimybės, o žmogui paprašius, apie tokį poreikį informuos savivaldybę. 

Mobiliąją komandą sudarys ne mažiau kaip 2 specialistai: Techninės pagalbos neįgaliesiems centro darbuotojas, o kitas komandos narys – reabilitologas ar kineziterapeutas, ar ergoterapeutas. 

Paslauga bus teikiama:
* vaikams, turintiems vidutinę ar sunkią negalią, 
* darbingo amžiaus žmonėms, turintiems mažesnį nei 30 proc. darbingumo lygį,
* žmonėms po traumų ir ligų, kuriems neįgalumo ar darbingumo lygis dar nenustatytas.

Prioritetas bus teikiamas vaikams su sunkia negalia, suaugusiems, turintiems 20 proc. ir mažesnį darbingumo lygį, žmonėms, kuriems reikia individualiai gaminamų techninės pagalbos priemonių, elektrinių vežimėlių, aktyvaus tipo vežimėlių, stovėjimo atramų, vaikštynių, tetraplegiko vežimėlio.

Planuojama, kad per vienerius metus bandomosios mobiliosios komandos suteiks paslaugą 120 asmenų, iš kurių apie trečdalis bus vaikai iki 18 metų.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą