Alytaus miesto meras N. Cesiulis: „Gatvės galėtų būti nuvalytos ir geriau“

Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, susitikęs su bendrovės „Raguvilė“ atstovu Raimondu Kazlausku, aptarė miesto gatvių valymą pastarosiomis dienomis. Didesnį miesto dalį tvarko būtent ši bendrovė. 

Mero teigimu, kai kurie gyventojai išsakė nemažai pastabų dėl prastai ir ne laiku valomų gatvių. „Gyventojai siunčia filmuotą medžiagą ar nuotraukas, skundžiasi dėl situacijos vienoje ar kitoje gatvėje. Nors sniego nėra tiek daug, kiek jo buvo praėjusiais metais, tačiau norisi, kad gatvės atrodytų geriau negu dabar, o ir gyventojai, grįžtantys ir didžiųjų miestų, dažnai pastebi, kad ten gatvės valomos geriau“, – kalbėjo meras.  

R. Kazlauskas atkreipė dėmesį, kad sekmadienį prasidėjęs snygis tęsėsi apie 20 valandų, sniegas tą patį sekmadienį pradėtas valyti nuo pirmos valandos nakties, nepertraukiamai dirbo 6 kelių priežiūros transporto priemonės. Deja, nuvalytas gatves iškart užklodavo naujas sniego sluoksnis. 

Bendrovės atstovo teigimu, druska ant kelio pilama tik tuomet, kai nustoja snigti, kitu atveju ji veliasi ir neduoda jokios naudos. Pabarstyti prižiūrimas miesto gatves vieną kartą reikia 40–50 tonų druskos, pasitaiko dienų, kai druska beriama ir tris kartus. Nuo žiemos sezono pradžios iki šiol miesto gatvėse jau išberta 1 600 tonų. Pasak R. Kazlausko, nereikėtų galvoti, jei mašina važiuoja ir nevalo ar nebarsto – tai niekas ir nedirba arba prastai dirba: reikia nuvažiuoti talpas pripildyti birių medžiagų, įsipilti kuro, važiuojama remontuoti įrengimų.

 „Dėkojame už pastabas, stengiamės, kad gatvės tikrai būtų gerai nuvalytos ir gyventojai saugiai pasiektų darbą ar kitas jiems būtinas vietas. Norime paaiškinti, kad pagal sutarties techninius reikalavimus pirmiausiai yra nuvalomos ir pabarstomos I ir II lygio gatvės, kuriomis juda visuomeninis transportas, paskui valomos III lygio gatvės. Įmonė dirba budėjimo režimu visą parą ir savaitgaliais bei švenčių dienomis. Žiemos metu, esant sudėtingoms oro sąlygoms, neįmanoma vienu metu nuvalyti ir pabarstyti visų miesto gatvių, tačiau stengiamasi šiuos darbus atlikti kuo greičiau, kad butų užtikrintas jų pravažumas. Gruodžio ir sausio mėnesiai buvo pilni iššūkių dėl oro sąlygų permainingumo, nes nebaigus valyti pagrindinių miesto gatvių, vėl prasidėdavo gausus snygis, lijundra, šlapdriba ar lietus ir techniką turėdavome grąžinti į pagrindines gatves“, – susitikime kalbėjo Raimondas Kazlauskas. 

Mieste yra  ir tokių vietų, kur vienoje arba abejose gatvės pusėse sustatyti gyventojų automobiliai ir nuvalyti jas itin sudėtinga, todėl gyventojai prašomi neignoruoti automobilių statymą ribojančių kelio ženklų ir patraukti savo automobilius, kad jie netrikdytų įmonių darbo, nes kitaip nukenčia darbų kokybė. Individualių gyvenamųjų namų kvartaluose gatvės yra siauros, todėl būtų labai gerai, jeigu automobiliai būtų laikomi ne juose, bet savo kiemuose.
 
Dažnai pasitaiko ir tokių atvejų, kad individualių namų gyventojai, valydami sniegą prie savo namų, jį meta į gatvę. Reikėtų to nedaryti, sniegą valyti ir kaupti taip, kad jis netrukdytų pėsčiųjų ir automobilių eismui, niekais nepaverstų kitų padaryto darbo. Taip pat primename, kad daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojai savo kiemus,  įvažiavimus ir šaligatvius turi prižiūrėti patys, nes jais naudojasi tik tų namų gyventojai ar jų svečiai, todėl kviečiame alytiškius patiems bendruomeniškai nusikasti sniegą savo kiemuose, nelaukiant, kol jis ištirps ir patogiai ir saugiai naudotis savo gyvenamąja aplinka.

Alytuje prižiūrimos ne tik asfaltuotos, bet ir žvyruotos gatvės. Jų valymo technologiniai procesai skiriasi nuo asfaltuotų gatvių priežiūros. Žvyruotos gatvės nebarstomos druska, jose nustumiamas sniegas pravažumui užtikrinti, esant ledo sluoksniui, pabarstoma žvyru. Žvyruotas miesto gatves prižiūri bendrovė „Kelių priežiūra“.

AMS, Komunikacijos ir Miesto ūkio skyrių informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą