Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje maitinimas pagerintas

 

Atlikus patikrinimą Alytaus S. Kudirkos ligoninėje, nustatyta, kad pacientų maitinimas čia tikrai geresnis nei kitose Lietuvos ligoninėse. Jis įvertintas 8 balais iš 10-ties, teigia Sveikatos apsaugos ministerija.
„Pacientų atsiliepimai apie maitinimą labai geri − maistas skanus, porcijos didelės, sriubos tirštos. Daugelis teigia, kad čia maitinasi geriau nei namie. Kai kurie pacientai pasigedo blynų, sulčių, norėjo mažiau košių, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas. – Iš raciono dingo virtos dešros, jos „persikraustė“ į pacientų šaldytuvus, į kuriuos šių „delikatesų“ atneša giminaičiai.“ Tirtos dienos pagrindinį meniu sudarė įvairūs patiekalai. Pusryčiams pateikta arbata ir sumuštinis su paukštienos vyniotiniu, pietums – pupelių ir morkų sriuba, paukštiena su grybais, makaronai, duona su grūdais ir kompotas, vakarienei − cepelinai su varške, obuoliai, arbata. Maitinama tris per kartus dieną, o pacientai, kurie nori užkąsti savo maisto, ne maitinimo metu gali naudotis slaugytojų postuose esančiomis mikrobangų krosnelėmis ir virduliu. Ligoninėje atsisakyta rūkytų mėsos produktų, dešrelių ir virtos dešros. Koreguojant valgiaraštį subalansuotas maisto racionas. Pietums, dažnai ir vakarienei, pacientai gauna daržovių ir obuolį. Taip pat patiekiama varškė, jogurtai, kefyras, kiaušiniai, duodama paukštienos, grybų ir žuvies. Galimas vegetariškasis valgiaraštis ir dietų patiekalai. Arbata su mažu cukraus kiekiu. Druskos kiekis taip pat sumažintas. Duonai tepti patiekiamas sviestas, kartais riebalų mišinys. Patiekalai pers savaitę nesikartoja.
Atliekant vertinimą pastebėta, kad matavimo metu maisto temperatūra atitiko normą, nes maisto talpoms gabenti į palatas naudojamos hermetiškos šiluminės dėžės. Higienos būklė priekaištų nesulaukė. Maistas į skyrius gabenamas profesionaliose nerūdijančio plieno talpose. Lėkščių išvaizda puiki. Maistą savo pacientams gaminasi pati ligoninė, per parą pamaitinama daugiau kaip 300 pacientų. Vieno paciento paros maisto kaina 1,59 eurų.
„Pastabos viešojoje erdvėje atsirado jau anksčiau tiek mūsų, tiek kitoms ligoninėms. Lygindami lėšas, kurias skiriame maitinimui, su reikalingomis suprantame, kad gali būti skiriama daugiau, tik neaišku, kieno sąskaita. Manome, kad maksimaliai panaudojame tas lėšas, kurias turime“, – teigia Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.
Jau praeitais metais atliktos pacientų apklausos metu pacientai, vertindami dešimties balų sistema, ligoninę įvertino 8,6 balo. Ligonine, kaip gydymo įstaiga, visiškai pasitiki 85 procentai pacientų ir tik 5 procentai išsakė nepasitikėjimą. Konsultacijų poliklinika pasitiki 80 procentų ir tik 6 procentai nepasitiki. Vertinant išsakytas pastabas ir nepalankius atsakymus į atskirus klausimus (eilės pas gydytojus specialistus, nepakankamas dėmesys konsultacijos metu, maisto kokybė), buvo sudarytas rodiklių gerinimo planas. Smagu, kad svarbios dalies – sveikimo ir geros psichologinės savijautos – pacientų mitybos korekcija jau šiemet duoda rezultatus.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą