Perspėjo apie vasarą augintinių tykančius pavojus: patarė kaip apsaugoti nuo kepinančios kaitros ir kraujasiurbių

Sekinantys karščiai, iškylos, neapsieinančios be persivalgymų, maudynės įvairiuose vandens telkiniuose, puolantys uodai – nuo vasaros neatsiejami reiškiniai. Jų neišvengia ir mūsų keturkojai augintiniai, kuriems šie reiškiniai dažnai sukelia ir skaudžias pasekmes. Ko imtis, kad augintinis šiuo metų laiku išliktų sveikas ir laimingas?

Patarimais, į ką atkreipti dėmesį ir kokios priemonės šiuo laikotarpiu turėtų būti augintinio priežiūros krepšelyje, dalijasi veterinarijos gydytoja, „Kauno grūdų“ veterinarinės farmacijos atstovė Aušra Tasiukevičiūtė.

Nepalikite augintinio saulėje ir karštyje. Viena iš dažniausių problemų, su kuria susiduriama užklupus karščiams – perkaitimas. Augintinius nuo jo reikia saugoti ypatingai, nes karščio poveikis jiems pasijaučia netgi greičiau nei žmonėms. Pasirūpinkite, kad jūsų augintinis nepraleistų daug laiko tiesioginėje saulėje, taip pat nepalikite jo ilgam laikui vieno karštose patalpose. „Dažnai pasitaiko, kai augintinis paliekamas automobilyje, šeimininkui galvojant, jog trumpam užsuks į parduotuvę. Per tokius karščius net trumpų palikimų reiktų atsisakyti. Šiuo atveju nepadės nei praverti automobilio langai, kai viduje temperatūra gali siekti net 40 laipsnių karščio“, – sako A. Tasiukevičiūtė.

Kaip ji pažymi, augintiniui perkaitimas gali baigtis net mirtimi – perkaitus mirtingumas siekia net 50 proc. Todėl pastebėjus pasikeitusį keturkojo elgesį: energingumo sumažėjimą, vangumą, didelį šuns lekavimą ir pan., kuo skubiau stengtis augintinį atvėsinti vandeniu ir pristatyti jį į artimiausią veterinarijos kliniką. Beje, A. Tasiukevičiūtė, kalbėdama apie karščius primena, jog, kaip ir žmogui, taip ir mūsų mylimam keturkojui, ypatingai reikalingas vanduo. Taigi nepamirškite juo pasirūpinti ne tik būdami namuose, bet ir išvykų metu ar net kelionėje.

Iškylų metu saugokite nuo persivalgymo. Kita vasaros sezonu dažnai pasitaikanti problema – augintinių persivalgymas. „Per šeimininkų iškylas persivalgo ir augintiniai. Aplinkui randa ir kaulų, ir įvairiausių maisto ir ne tik atliekų, kurias suvalgo. Be to, neretai ir patys šeimininkai ar jų artimieji nori palepinti keturkojį ant laužo kepta mėsa, kitu skanėstu ar jų likučiais. Tuo tarpu tokie pavaišinimai skaudžiai atsiliepia augintinio sveikatai“, – pasakoja A. Tasiukevičiūtė.

Kaip ji sako, dažniausia persivalgymo pasekmė – augintinio viduriavimas. Tokiu atveju reikalinga viena iš šių priemonių – pasta arba tabletė, kurių galima įsigyti kiekvienoje veterinarijos vaistinėje. Kuri iš priemonių tinkamiausia jūsų augintinių, pasitarkite su vaistininku arba veterinarijos gydytoju, atsižvelgiant į augintinio patiriamus negalavimus.

Priežiūra po maudynių. Vasaros metu galimybei nusimaudyti vandens telkinyje bei atsivėsinti neatsispiria ir augintiniai. Tačiau nepamirškite, kad po jų jiems reikalinga išskirtinė priežiūra. Kaip pažymi veterinarinės farmacijos atstovė A. Tasiukevičiūtė, dažniausia maudynių pasekmė – augintinius kamuojantys ausų uždegimai. Todėl po maudynių kruopščiai išvalykite jų ausis su tam skirtomis higienos priemonėmis.

Taip pat po maudynių dažnai susiduriama ir su odos problemomis – dermatitais. Siekdami to išvengti, grįžę iš maudynių būtinai išmaudykite augintinį su specialiais šampūnais, skirtais tinkamai odos priežiūrai.

Nepamirškite priežiūros nuo parazitų ir uodų. Nors priežiūra nuo parazitų turi būti taikoma ištisus metus, A. Tasiukevičiūtė primena, jog vasaros periodu tai dar labiau svarbu dėl šiuo metų laiku suintensyvėjančios erkių problemos. Taigi būtina pasirūpinti apsauga nuo šių parazitų. Veterinarijos gydytoja pastebi, kad vis daugiau šeimininkų savo augintiniams renkasi naujos kartos antiparazitines priemones – tabletes. Tai sąlygoja patogus jų vartojimas, o tai ypač aktualu ruošiantis atostogoms, kai nesinori sukti galvos dėl augintiniui skirtų apsaugos priemonių jau išvykos metu.

„Tai, ko gero, pats inovatyviausias ir veiksmingiausias būdas apsaugoti augintinį nuo parazitų, o šeimininką – nuo papildomų rūpesčių. Paprasčiau suduoti vieną kartą per mėnesį šunims tabletę ir rūpesčiai su parazitais baigti“, – sako A. Tasiukevičiūtė ir tuo pačiu atkreipia dėmesį, jog, renkantis antiparazitines priemones, būtina pasitarti su veterinarijos gydytoju.

Veterinarijos gydytoja išskiria ir tai, jog šią vasarą intensyvesnė problema nei erkės yra ir uodai, kurių šiemet kaip niekad gausu. „Didėja tikimybė augintiniui užsikrėsti dirofiliaroze – tai parazitinė liga, kurią sukelia su uodų įkandimu organizme besivystančios kirmėlės. Dirofiliariozės formos yra dvi: širdies, kuri yra reta, tačiau negydoma gali sukelti gyvūno mirtį, ir poodinė dirofilariozė, kuria gausiai užsikrėtus, pažeidžiama blužnis, kepenys, inkstai, plaučiai, smegenys“, – pažymi A. Tasiukevičiūtė.

Siekiant išvengti šios pavojingos ligos, veterinarijos gydytoja ragina atsakingai pasirūpinti apsauga nuo uodų ir jų įkandimų. Visuomet turėti pasiruošus profilaktinių priemonių, tarp kurių gali būti tabletės, lašiukai ar purškiami repelentai.

Reikalingas ženklinimas. Ji atkreipia dėmesį ir į kitą vasaros metu suintensyvėjančią problemą. Leisdami lauką gamtoje ar įvairiose išvykose, pasitaiko, jog augintiniai pasiklysta arba tiesiog pabėga. Todėl, kaip sako A. Tasiukevičiūtė, labai svarbu, jog gyvūnai būtų ženklinti – jeigu jį pastebės kiti žmonės, ženklinimo dėka jiems bus paprasčiau surasti augintinio savininką.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą