Miegas vienoje lovoje su augintiniu: atskleidė, ar tai nekenkia jūsų ir keturkojo sveikatai

Ar jūsų augintinis eina miegoti paskui jus? Galbūt katė susisuka jūsų lovos gale? Galbūt šuo neria po antklode arba užkiša galvą ant jūsų pagalvės? Jūsų augintinis turi savo atskirą miego vietą, tačiau vis dėlto dalijatės lova su savo keturkoju? Štai, ką teigia mokslas apie tokius miego įpročius. 

Augintiniams visuomenėje vis dažniau tenka nauji vaidmenys ir lūkesčiai. Šunys, katės ir daugybė kitų gyvūnų rūšių tapo šeimos nariais, o tai toli gražu nebėra jų pirminė paskirtis – būti apsaugininkais, medžioklės partneriais, kenkėjų naikintojais, o kai kuriais atvejais – maisto šaltiniais. Dabar šeimininkai daug daugiau laiko praleidžia artimai bendraudami su savo augintiniais, o tai teikia daug naudos. Teigiami ryšiai su augintiniais yra susiję su geresne sveikata, socialiniais ryšiais, fiziniu aktyvumu ir mažesniu vienišumo pojūčiu. Nors žmonės paprastai dalijasi gyvenamąja erdve su savo augintiniais, dalijimasis lovomis yra daug intymesnis dalykas. Vis dėlto tyrimai rodo, kad iš maždaug 90 milijonų Europos namų ūkių, turinčių bent vieną augintinį, 45 proc. šunų ir 60 proc. kačių gali miegoti lovoje, o 18 proc. šunų ir 30 proc. kačių miega kartu su šeimininku. 

Nors dalytis poilsio laiku su augintiniu gali būti maloni ir atpalaiduojanti pramoga, tai gali kelti pavojų augintinio ir žmogaus sveikatai, jau nekalbant apie poveikį miego higienai ir žmonių santykiams. 

Sutrikęs miegas 

Vienas iš iššūkių, susijusių su miegojimu kartu su augintiniu, gali būti sutrikęs miegas. Dėl miegančių partnerių (dvikojų ar keturkojų) judėjimo gali sumažėti miego efektyvumas, nors pakankamai didelė lova, kad tilptų visi, gali tai sumažinti. Jei miego sutrikimai turi įtakos jūsų savijautai, taip pat būtų naudinga paskatinti augintinį miegoti kitur, bet miegamajame. Mūsų augintiniams taip pat reikia kokybiško miego, todėl jiems taip pat gali būti naudinga atskira miegamoji erdvė. Tačiau bendros miegojimo vietos gali turėti ir teigiamų aspektų. Daugeliui šeimininkų patinka miegoti kartu su savo augintiniais, kurie gali suteikti draugiją, saugumą ir net šilumą. Daugiau nei 80 % tyrimuose dalyvavusių šunų naktimis mieliau būdavo šalia žmonių, o tai rodo abipusę naudą. Skirtingų rūšių gyvūnai taip pat mėgsta ilsėtis kartu, todėl, jei jūsų namuose gyvena daug gyvūnų, visiems gali patikti miegoti kartu. 

Blakės lovoje 

Naminiai gyvūnai kartais į mūsų namus atneša nepageidaujamų svečių, pavyzdžiui, blusų, erkių ir utėlių. Šie ektoparazitai gali peršokti nuo mūsų augintinių ant mūsų ir sukelti trumpalaikį arba ilgesnį dirginimą. Kraštutiniais atvejais jie gali pernešti kitas, potencialiai sunkias ligas, pavyzdžiui, marą arba „kačių įbrėžimų ligą“ – infekciją, kurią sukelia kačių seilėse esančios bakterijos. Naminiai gyvūnai taip pat dažnai turi vidaus parazitų, pavyzdžiui, apvaliųjų kirmėlių Toxocara canis – parazitų, kuriais serga ir katės, ir šunys – kai kurie iš jų gali būti perduodami žmonėms ir sukelti ligą. Mikroskopiniai kiaušinėliai, galintys sukelti infekciją, gali būti pernešami ant mūsų augintinių kailio, o glaudus kontaktas didina infekcijos plitimo tarp augintinių ir žmonių galimybę. Taip pat nerimą kelia ir kitų ligas sukeliančių organizmų, įskaitant bakterijas, virusus ir grybelius, plitimo tarp mūsų ir mūsų augintinių galimybė, ypač antibiotikams atsparių bakterijų, tokių kaip MRSA. Iš tiesų, mes netgi galime pasidalyti infekcijomis su savo augintiniais, įskaitant COVID-19, taigi viskas nėra vienpusiška. 

Alergijos ir traumos 

Dalijantis intymiu bendravimu su naminiais gyvūnais gali padidėti alerginių reakcijų ar susižalojimų rizika. Gali pasitaikyti nedidelių, netyčinių sužalojimų, pavyzdžiui, įbrėžimų. Būnant arti gali užsitęsti kontaktas su augintinių plaukų dulkėmis ir pleiskanomis. Ši medžiaga taip pat gali kauptis aplinkoje, todėl gali padidėti alerginių reakcijų rizika. Kai kuriems augintiniams dėl bendrų intymių erdvių ir ilgalaikio kontakto su žmogumi gali atsirasti elgesio problemų, pavyzdžiui, su atsiskyrimu susijusios problemos. Ir atvirkščiai, kai kurie šeimininkai nusprendžia leisti savo augintiniui patekti į miegamąsias zonas, kad sumažintų probleminį elgesį, pavyzdžiui, durelių draskymą ar naktinį lojimą. Sąžiningas, nuoseklus augintinio ir jo šeimininko mokymas ir lūkesčiai gali padėti sumažinti bet kokias tokias problemas, nesvarbu, kur augintinis miega. 

Švaros palaikymas 

Jei lovą dalijatės su savo augintiniu, būtina laikytis geros higienos ir reguliariai ją valyti. Patariama bent kartą per savaitę skalbti patalynę. Jei miegate vienoje lovoje su naminiais gyvūnais, rekomenduojama skalbti patalynę kas tris-keturias dienas. Mūsų augintinių kailis ir pėdos taip pat gali būti užteršti nešvarumais ir ligų sukėlėjais. Dėl to miegamosiose vietose gali atsirasti užterštumo „karštųjų taškų“. Vieno tyrimo metu nuo 86 % šunų letenų buvo išskirtos bakterijos iš išmatų. Gyvūnų letenų valymas po buvimo lauke yra gera strategija užteršimo rizikai sumažinti. Reguliarus šukavimas ir maudymas (jei reikia) yra svarbus augintinio sveikatos ir gerovės stebėsenai. Tai taip pat gali palaikyti teigiamą žmogaus ir augintinio ryšį ir sumažinti galimos infekcijos plitimo tikimybę. Naudojant antiparazitinį gydymą pagal veterinarijos gydytojo rekomendacijas, taip pat galima sumažinti vidaus ir išorės parazitų pernešimą ir plitimą tarp gyvūnų augintinių savininkų ir kitų gyvūnų augintinių. 

Laikas miegoti 

Ar nuspręsite miegoti vienoje lovoje su savo augintiniu, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant gyvenimo būdą, sveikatą ir net santykius su augintiniu. Norint įvertinti, ar tai geras pasirinkimas, svarbu suderinti galimus bendros lovos su augintiniu trūkumus ir galimą naudą. Iš tiesų miego sutrikimai, atsirandantys dėl bendros lovos su augintiniais, nėra tokie žalingi miego kokybei, kaip dažnai manoma. Laikantis geros higienos ir valdymo, pasirinkimas miegoti vienoje lovoje su augintiniu gali padėti jums abiem puikiai išsimiegoti. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą