Daugų ežere apsigyveno Vištyčio sykų jaunikliai

Šiandien į Alytaus rajono savivaldybės saugomos teritorijos Daugų (Didžiulio) ežerą, kurio plotas – daugiau kaip 900 hektarų, per du kartus buvo įveista 150 tūkst. Vištyčio sykų. Tai Pietų Lietuvos žuvivaisos Simno žuvininkystės ūkyje paauginti žuvų jaunikliai, sveriantys maždaug po 0,3 gramo. Bendras įveistų žuvų svoris – 22,5 kg.

Po 2-3 metų šie jaunikliai užaugs iki 3 kg.

Sykas panašus į seliavą, bet už ją daug stambesnis, be to, gyvena dugne. Jo nugara melsva, šonai ir pilvas sidabrinės spalvos. Sykai yra jautrūs šilumai, gyvena mūsų vandenų gelmėse. Kaip ir visos lašišinės žuvys, jie yra jautrūs deguonies stokai, todėl tinkamos  sąlygos jiems auginti  yra tik kai kuriuose ežeruose.

Neršia vėlai rudenį, esant žemai temperatūrai, smėlinguose ežero pakraščiuose. Minta daugiausia įvairiais dugno gyvūnais. Dėl savo vertingumo plačiai aklimatizuojami ežeruose ir didelėse vandens saugyklose. Tinkamiausias laikas sykui žvejoti – birželio mėnesio pabaiga. Tuo metu jis iš ežero gelmių traukia į upelius ir prie slenksčių, meškeriojamas museline.

Siekiant pagausinti žuvų išteklius, tam tikras kiekis įvairių žuvų įveisiamas ir kituose Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje esančiuose ežeruose.

Žuvivaisa valstybiniuose vandens telkiniuose užsiima Žuvininkystės tarnyba pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintas ir su Aplinkos ministerija suderintas programas.  Žuvų įveisimas vyksta balandžio - gegužės mėnesiais ir tęsiasi iki lapkričio.

Mokslinių tyrimų duomenys patvirtina, kad lėšos, skiriamos žuvų ištekliams gausinti ir apsaugoti, yra naudojamos racionaliai – per pastaruosius metus bendra žuvų biomasė ežeruose vidutiniškai padidėjo apie 1,5 karto. 

Įveisimui skirtų žuvų rūšys pasirenkamos neatsitiktinai. Sprendžiant, kokiomis žuvimis pagausinti konkrečius vandens telkinius, daromi specialūs tyrimai, atsižvelgiama į žuvų išteklių viename ar kitame ežere.

Kitas aspektas yra mėgėjiška žvejyba. Beveik kasmet vykdomi žuvų išteklių tyrimai ežeruose parodo, kur trūksta plėšriųjų žuvų, kur jų ištekliai turėtų būti gausinami. Kai plėšriųjų žuvų ištekliai pereikvojami, pradeda daugėti smulkių karpinių žuvų (kuojų, plakių, aukšlių), kinta pati žuvų bendrija.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, dalyvaujantis žuvų įveisimo komisijos darbe, sako, kad pernai buvo  įžuvinti septyni Alytaus rajono ežerai, įveista beveik 200 tūkst. įvairių žuvų.  Obelijos ežere rudenį įveista lydekų ir sterkų.  Šį pavasarį  įveista įvairių žuvų (daugiausia – karpių) Kavolio ir Talokio ežeruose.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą