Tulpės – ne tik grožiui: anksčiau jomis net gelbėjo gyvybes

Pakruojo dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui. 

„Daugelis žino, kokios svarbios tulpės yra Nyderlandų gyventojams, vienu ar kitu istorijos laikotarpiu jos buvo prikausčiusios didelės pasaulio dalies dėmesį. Tačiau retas yra girdėjęs, kad šios gėlės išgelbėjo tūkstančių žmonių, tarp jų – ir aktorės Audrey Hepburn gyvybę“, – teigia Pakruojo dvaro gėlininkystės ekspertai. II-ojo pasaulinio karo pabaigoje, Nyderlandus vis dar kontroliuojant vokiečiams, šalį užklupo ilgus mėnesius trukusi itin šalta žiema, kurios metu kariaujančioje šalyje ėmė itin trūkti maisto. Gelbėdami savo piliečius nuo bado, Nyderlandų sprendimų priėmėjai rado netikėtą išeitį: maisto prekių parduotuvėse ėmė pardavinėti dėl karo nepasodintus tulpių svogūnėlius. „Gyventojams taip pat dalinti įvairūs receptai: iš džiovintų svogūnėlių daryti miltai, virta sriuba ar gamintos tulpių salotos. Tulpės svogūnėlio šerdis yra nuodinga, todėl buvo svarbu išmokti tinkamai jį paruošti. Skoniu tulpė yra panaši į mums įprastą svogūną“, – sako Pakruojo dvaro komanda. 

Amsterdame iki šiol galima rasti iš tulpių svogūnėlių gaminamų patiekalų, tačiau šiandien tai – dažniau istorinis egzotiškas delikatesas, o ne plačiai vartojamas maisto produktas. „Maistui naudojami ne tik svogūnėliai – kai kuriuose patiekaluose ne tik Nyderlanduose galima aptikti ir karamelizuotų tulpių žiedlapių. Jie naudojami ne tik dėl skonio, bet ir kaip puošmena. Skoniu šiek tiek primena agurką“, – teigia ekspertai. Visgi Pakruojo dvaro komanda ragina gėlėmis visų pirma grožėtis, džiaugtis neįtikėtina jų įvairove ir spalvų ryškumu, o maistui naudoti mažiau rizikingus produktus. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą