Iki kovo 1 d. reikės teikti VTEK naujas deklaracijas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) įsteigė Privačių interesų registrą (PINREG), kuris sumažins tikimybę viešojo sektoriaus atstovams pamiršti, ką ir kada įrašyti į privačių interesų deklaraciją, o interesų derinimo kontrolę padarė patogesnę. 

Taip pat pradėjo veikti Skaidrių teisėkūros procesų informacinė sistema (SKAIDRIS), kurioje vykdytą veiklą nuo sausio deklaruoja ne tik lobistai, bet ir valstybės politikai ar tarnautojai – patirtą lobistinę įtaką.

Deklaruoti privačius interesus politikams, teisėjams, valstybės tarnutojams ir kitiems viešojo sektoriaus atstovams nuo šiol tampa lengviau. Ir tikimybė pamiršti, kada ir ką reikia įrašyti į deklaraciją, ženkliai sumažės.

Darbovietės, ryšiai su juridiniais asmenimis, informacija apie kai kuriuos sudarytus sandorius – šie ir kiti duomenys į deklaraciją automatiškai atkeliaus iš daugiau negu 10-ies valstybės registrų bei informacinių sistemų.

Deklaruojančiam asmeniui tereiks informaciją patikrinti, prireikus, papildyti ir patvirtinti. Deklaracija nuo šiol pildoma šešiais žingniais – atsakant į sistemos pateikiamus klausimus apie konkrečius deklaruojančiojo ryšius su kitais asmenimis.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Edmundo Sakalausko teigimu, deklaravimas taps paprastesnis. „PINREG sukūrimo tikslingumas yra ėjimas į funcionalumą ir paparastumą. Registro filosofija – jog deklarantas – politikas, tarnautojas, pareigūnas – gauna sugeneruotą preliminarią deklaraciją, panašiai kaip pajamų deklaraciją, administruojamą Valstybinės mokesčių inspekcijos”.

Duomenys į PINREG suplauks iš Gyventojų registro, Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro, Juridinių asmenų registro, Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos, Kelių transporto priemonių registro, Valstybės tarnautojų registro, Vidaus reikalų pareigūnų registro, Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinės sistemos, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų praktikos licencijų registro.

Neseniai valstybinėje tarnyboje įsidarbinę asmenys arba ilgai dirbantys, bet nuolat turintys deklaruoti privačius interesus taip pat turėtų lengviau atsikvėpti – elektroniniu paštu PINREG siųs priminimus, jog atėjo laikas pateikti deklaraciją.

„Iki šiol mes turėjome gana didelę bėdą, kadangi duomenys deklaracijose neretai būdavo netikslūs: deklaruojantieji kartais tiesiog pamiršdavo įrašyti ryšį su juridiniu asmeniu, sandorį ar pan. Deklaracijos forma nebuvo patogi naudotis, tačiau dabar ši problema išspręsta“, – sako VTEK pirmininko pavaduotoja ir PINREG projekto vadovė Evelina Matulaitienė.

Bus lengviau vykdyti ir interesų derinimo kontrolę. VTEK matys, kokius duomenis asmenys pasirinko įtraukti į deklaraciją, o kokių ne ir, prireikus, siųs raginimus deklaruoti.

Įstaigų bei institucijų vadovams ir savivaldybių tarybų Etikos komisijų atstovams sudarytos galimybės jungtis prie PINREG ir sekti galimas interesų konfliktų grėsmes pagal pavaldinių ar valstybės politikų deklaruojamus duomenis bei imtis atitinkamų prevencinių priemonių.

VTEK primena, kad visi deklaruojantys asmenys iki kovo 1 d. turėtų iš naujo pateikti privačių interesų deklaracijas per PINREG, kuris pasiekiamas VTEK interneto svetainėje vtek.lt

Parengta pagal VTEK informaciją

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą