Siūloma prailginti saulės elektrinių prijungimo sąlygų galiojimo terminą

Siekiant spartesnės gaminančių vartotojų plėtros bei mažinti administracinę naštą būsimiems gaminantiems vartotojams bei elektros tinklų operatoriui, Energetikos ministerija siūlo prailginti saulės elektrinių prijungimo sąlygų prie elektros tinklų terminą. 

Taip būtų išspręsta problema, kai dalis būsimų gaminančių vartotojų, rezervavę tinklo pajėgumus, nespėja įsirengti saulės elektrinių per numatytą rezervacijos laiką. Jiems tenka iš naujo sudaryti tinklo pajėgumų rezervacijos sutartį, dar kartą mokėti prijungimo sąlygų išdavimo mokestį, o dažnu atveju – ir mokėti už tinklo galios išplėtimą, nes anksčiau rezervuoti pajėgumai pasibaigus terminui atitenka kitiems gaminantiems vartotojams. 

„Siūlomi pakeitimai užtikrintų sklandesnį gaminančių vartotojų augimą, paprastesnį elektros sistemos tinklo pajėgumų ir investicijų į atnaujinimą planavimą, o gaminantys vartotojai taip pat išvengtų papildomų mokesčių už tą pačią paslaugą“, -- teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.  

Atsižvelgiant į tai, būsimiems gaminantiems vartotojams išduodamų elektrinių prijungimo sąlygų galiojimo terminą siūloma pratęsti iki 9 mėnesių, kai planuojamų prijungti elektros įrenginių įrengimo arba rekonstravimo projektas nėra rengiamas, ir iki 12 mėnesių, kai projektas yra rengiamas. Prijungimo sąlygų galiojimo terminus siūloma nustatyti atsižvelgiant į gaminantiems vartotojams taikomų finansavimo mechanizmų nuostatas, susijusias su projekto įgyvendinimo terminais.

Tais atvejais, kai gaminančiu vartotoju siekiantis tapti asmuo turi mokėti už prijungimą prie tinklo, siūloma nuo 90 iki 60 dienų trumpinti sumokėjimo terminą. Kaip ir anksčiau, nesumokėjus jos elektros energiją gaminančiam vartotojui rezervuota elektros tinklų galia ir pralaidumai netektų galios, o operatorius netenka prievolės prijungti elektros įrenginius pagal prijungimo paslaugos sutartį. Mokėjimo termino sutrumpinimas leistų efektyviau planuoti tikslingą tinklų pajėgumų panaudojimą bei kaip įmanoma anksčiau atlikti darbus, būtinus prijungiant prie tinklo naują gaminantį vartotoją. 

Šiuo metu Lietuvoje gaminančių vartotojų yra daugiau nei 14 tūkstančių, tačiau Energetikos ministerijai šiemet skyrus 40 mln. eurų nuosavų saulės elektrinių įrengimo ar įsigijimo kofinansavimui, privatiems asmenims priklausančių saulės elektrinių skaičius artimiausiais metais turėtų išaugti mažiausiai dvigubai. Sparčiai augant gaminančių vartotojų skaičiui, Energetikos ministerija siekia užtikrinti sklandžią saulės elektrinių plėtrą – tam bus peržiūrėtas galiojantis reguliavimas, kuriame bus atsisakyta perteklinių ribojimų, stabdančių ne tik saulės, bet ir žaliosios energetikos plėtrą apskritai.

Energetikos ministerija jau šioje Seimo sesijoje teiks pataisų paketą, kuriais sieks naikinti minėtus ribojimus. 

Lietuvos Respublikos energetikos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą