Lazdijai nuosekliai juda žaliąja kryptimi: patogesniam susisiekimui trys elektromobiliai ir jų naudojimui būtina infrastruktūra

Projektas, kurio metu elektromobiliai pakeis dalį viešojo transporto maršrutų rajone jau pradėtas įgyvendinti. Dar šiais metais savivaldybė planuoja įsigyti tris 7–9 vietų elektromobilius. Vėliau – įrengti elektromobilių įkrovimo stoteles Veisiejuose bei Seirijuose, sukurti viešojo transporto paslaugos užsakymui skirtą skambučių centrą, elektroninį puslapį ir mobiliąją aplikaciją. Šis unikalus viešojo transporto sprendimas diegiamas atokiau įsikūrusiems rajono gyventojams ir jų patogiam susisiekimui.

Europos Komisijos finansuojamas LIFE programos (angl. LIFE Integrated Projects) projektas Energijos efektyvumo didinimas Lietuvoje (angl. Improving energy efficiency in Lithuania) partnere tapusiai savivaldybės administracijai skirti daugiau kaip 445 tūkst. eurų, o projektas bus įgyvendintas iki 2023 metų pabaigos.

„Esame pirmoji ir kol kas vienintelė savivaldybė Lietuvoje įgyvendinanti tokio pobūdžio projektą. Tai labai prasmingas projektas skatinantis saugoti, tausoti bei mylėti ne tik žmones, bet ir visus mus supančią aplinką. Pasakyti, kad džiaugiuosi – per maža“, – kalbėjo merė Ausma Miškinienė.

Švaresnė aplinka ir geresnis susisiekimas yra pagrindinis tikslas

Savivaldybė judėdama žaliąja kryptimi į viešojo transporto sektorių planuoja įtraukti 3 elektromobilius, taip pasiūlydama alternatyvą seniems ir taršiems autobusams, kurie dažniausiai kursuoja gyventojams nepatogiu metu. Elektromobiliai ne tik spręs susisiekimo problemą, bet ir padės viešąjį transportą padaryti patrauklesnį kuo daugiau rajono gyventojų.

Svarbu yra ir tai, kad Užsakomųjų paslaugų ir judėjimo "nuo durų iki durų" sistema apims tris transporto zonas A – Lazdijai, B – Seirijai, C – Veisiejai, nes tai leis patogiai sujungti keliones po visą rajoną ir Alytaus regioną. Taigi šis sprendimas padės spręsti ir nedarbo klausimą, nes bus galima patogiai nuvykti į darbo vietą. Šiuo metu numatoma, kad didžiausias kelionės atstumas, kurį galima užsisakyti bus 35 km., paslaugą teikiant darbo dienomis nuo 6.30 iki 21.15 val., šeštadieniais – nuo 6.30 iki 17.15 val.

Lietuva siekia nuolat ir nuosekliai didinti energijos vartojimo efektyvumą, diegti naujesnes ir mažiau energijos vartojančias technologijas, bei keisti gyventojų įpročius. Transporto sektoriuje yra itin didelis energijos vartojimo efektyvumo didinimo potencialas, tad šią sritį pasirinko ir Lazdijų rajono savivaldybės administracija.

Pirmuosius metus elektromobiliai gyventojus vežios nemokamai

Projekto pradžioje paslaugą planuojama teikti nemokamai, taip siekiant rajono žmones supažindinti su paslauga ir vietoj keliavimo į darbą rinktis draugišką aplinkai viešąjį transportą, kuris mobiliosios programėlės pagalba atkeliaus iki pat gyventojų namų durų.

Vėliau, kaip papildoma paskata, skatinanti keleivius naudotis paslauga, gali būti suteikta galimybė gauti nuolaidą keleiviams, keliaujantiems su savo draugais, taip pat savaitinis pavežėjimas į darbą (t. y. pora važiavimų per dieną) ir savaitiniai neriboti leidimai.

Įgyvendinant projektą, planuojama įrengti 2 elektromobilių nemokamas krovos stoteles (kiekvienoje stotelėje po dvi elektromobilių įkrovimo prieigas) Lazdijų rajone, Veisiejuose ir Seirijuose, taip sudarant palankias sąlygas rajono gyventojams ir rajono svečiams eksploatuoti elektromobilius.

Kviečiame į nuotolinį projekto aptarimą

Kviečiame į nuotolinį susitikimą, projekto aptarimui ir pristatymui, kuris vyks 2022 m. vasario 23 d. 17 valandą Teams platformoje, Nuoroda jungiantis į projekto pristatymą ir aptarimą - https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MWFlMDM2YWUtMTdlYi00YTg4LWJkZGItZTcwY2UwMDM1NTY2%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2295b4826f-9cea-41df-8b3b-83f0438502ec%22%2c%22Oid%22%3a%22198963d8-26b0-40e4-b0b2-1469a620a9c5%22%7d

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą