Visuomenės švietimo akcija – pirmosios skubios pagalbos teikimas

VšĮ “Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stotis” (GMPS) dirbanti paramedikė Gabrielė Jurkšaitė ir paramedikas-vairuotojas Marius Daukšys kovo 11 d. budėjo Simne vykusio tradicinio kermošiaus metu. GMPS direktorės Jolitos Gruzinskienės iniciatyva jie, talkinami savanorės Rasos Miklaševičienės, aiškino visuomenei apie skubios pagalbos teikimo svarbą.

 Renginio dalyviams ir svečiams buvo sudaryta galimybė apžiūrėti GMP automobilio medicininę įrangą, sužinoti teikiamų medicinos paslaugų apimtį. Buvo mokoma praktinių pagalbos veiksmų: kaip teikti pagalbą žmogui užspringus, pradinio gaivinimo veiksmų, kaip stabdyti išorinį kraujavimą, kokių pirmosios pagalbos veiksmų imtis įtariant miokardo infarktą, insultą, kaip padėti patyrusiems įvairias traumas. Besidomintiems medikai paaiškino, kaip elgtis atsitikus nelaimei, kur skambinti, į kokius dispečerio klausimus reikia aiškiai ir greitai atsakyti, kokius pirmosios pagalbos veiksmus galėtų atlikti patys, kol atvyks GMP medikai.

Pasak paramedikės G. Jurkšaitės, didžiausio susidomėjimo sulaukė pirmosios pagalbos teikimas vaikams. Labiausiai rūpimas klausimas buvo - kaip kokybiškai ir taisyklingai atlikti pradinį gaivinimą įvairių amžiaus grupių vaikams ir kokių veiksmų imtis užspringimo metu.

Taip pat G. Jurkšaitė pastebėjo šių dienų aktualiją - papildyti automobiliuose esančias vaistinėles turniketais. Žmonės domėjosi, kaip turėtų tinkamai sustabdyti kraujavimą turniketo pagalba ir kuriais atvejais derėtų jį panaudoti.

Paramedikas-vairuotojas M. Daukšys akcentavo didėjantį susidomėjimą pirmosios pagalbos veiksmais gelbėjant skęstančius bei ištikus hipertermijai.

,,Visų susidomėjusių paklausus, ar jiems buvo naudinga mūsų GMP darbuotojų suteikta informacija apie pirmąją skubią pagalbą, gavome nuoširdžią padėką ir patvirtinimą, kad tokio pobūdžio akcijos yra labai reikalingos “, - sako M. Daukšys.

Ateityje, GMPS darbuotojams budint įvairiuose renginiuose, taip pat planuojama organizuoti visuomenės švietimo akcijas pirmosios pagalbos klausimais.

 

Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoties informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą