Varčios miške pagerbti okupantams pasipriešinę partizanai

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centras kartu su bendruomene „Varčios kaimynai“ birželio 11 d. pakvietė į Varčios mišką, prie partizanams skirto kryžiaus, pagerbti 1945 m. birželio 14­ bei 23 dienomis vykusiuose mūšiuose žuvusių partizanų atminimą.

Minėjime „Krauju aplaistyta Varčia“ prisiminta laisvės kovų istorija, mintimis ir  išgyvenimais dalijosi Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė. Renginyje dalyvavęs Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžė partizaninio judėjimo svarbą ir pasipriešinimą sovietiniam režimui: „Ačiū savivaldybei, kuri prisijungė prie to, kad partizanų pagerbimas kiltų iš visuomenės, iš bendruomenės, iš jos pačios, iš jos šaknų. Tai yra labai svarbu dėl įvairių priežasčių. Mes dažnai į tokius minėjimus žiūrime kaip į kokį muziejinį reiškinį, kaip kažką tokio, kas turi būti padaryta iš pareigos, bet vertinant geopolitinius įvykius, kurie vyksta dabar aplink mus, kas vyksta dabar Ukrainoje, tai yra be galo svarbu suvokti vieną svarbų dalyką – okupantas laimi ne tada, kai jau pradeda kabinti svetimas vėliavas, versti svetimus paminklus ir statyti savus okupacinius paminklus, bet tada, kai jis palaužia tautos valią priešintis ir gintis. Tad partizanų kova, mūsų rezistencija, ir būtent šis konkretus įvykis, mūšis, šis konkretus pasipriešinimas ir Adolfas Ramanauskas įkvepia ir įpareigoja mus visus ir ateities kartas turėti valią priešintis.“ 

Renginyje Alytaus rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė dėkojo minėjimo iniciatoriams už tai, kad visuomenei primename valstybei svarbius įvykius: „Ačiū Varčios bendruomenei, kuri jau ne pirmą kartą sukviečia mus čia – prie Varčios sankryžos, Adolfo Ramanausko-Vanago prisiminimai daug kam sukėlė šiurpuliukus – šiems žmonėms, kurie žuvo, kurie kovojo, mes esame labai dėkingi, jie išliks visą laiką mūsų atminty. Manau, kad šis renginys sukvies vis daugiau ir daugiau žmonių.“ Vicemeras sakė, kad apie partizanų kovų svarbą ypač turi sužinoti jaunoji karta, savivaldybė svarstys galimybes pažymėti žūties vietą. Bendruomenės „Varčios kaimynai“ pirmininkas Rimas Petrauskas padėkojo visiems atvykusiems į minėjimą: „Labai smagu matyti tiek susirinkusių pagerbti žuvusius mūšyje. Kiekvienas, esantis čia, atvažiavęs nuo mažo iki didelio, atvyko pagerbti žuvusiųjų. Ir nesvarbu, kokia tai forma – pats atvykimas, tai jau yra didelė pagarba.“

Partizanų minėjime dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys Marius Mickevičius, Alytaus apskrities regioninės kultūros tarybos narė, Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Laimutė Zavistauskienė, Alovės seniūnijos seniūnas Jonas Baliukonis, taip pat  Daugų seniūnijos seniūnė Irma Kašėtienė, Kultūros centro direktorė Eglė Sereičikienė, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, taip pat Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacijos Alytaus skyriaus nariai, įstaigų, įmonių darbuotojai, šauliai, jaunieji šauliai ir kiti garbūs svečiai.

Lietuvos partizanams atminti pagarbos salves iššovė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai, tylos minute pagerbtas žuvusių atminimas, padėtos gėlės ir uždegtos žvakelės prie kryžiaus, skaitytos ištraukos iš Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago knygos „Daugel krito sūnų...“, partizaniškas dainas atliko ansamblis „Varčios kaimynai“, Marijampolės kultūros centro modernaus folkloro grupė „Balti vėjai“, kūrinius atliko Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras, Lietuvos partizaninio pasipriešinimo istoriją edukacijos metu pristatė klubas „Miško broliai“.

Po iškilmingo minėjimo Varčios miško aikštelėje vyko krepšinio varžybos 3x3 „Partizano taurei“ laimėti. Dėl taurės rungėsi krepšinio komandos iš Makniūnų, Daugų, Alovės ir Mikalavo. Varžybose pirmąją vietą iškovojo ir „Partizano taurė“ buvo įteikta krepšininkų komandai iš Makniūnų.  Pirmos ir trečios vietos laimėtojai buvo apdovanoti medaliais, visiems krepšinio rungtynių dalyviams įteikti diplomai bei simbolinės atminimo dovanėlės.

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro projektą – minėjimas „Krauju aplaistyta Varčia“  finansavo Lietuvos kultūros taryba bei Alytaus rajono savivaldybė.

 

Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą