Dėl gaisro nuostolių patyrusiems ūkininkams pranešta gerų žinių



Ketvirtadienį Alytaus rajono ūkininkai patyrę nuostolių dėl gaisro Alytuje padangų perdirbimo įmonėje susitiko su savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku, žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu, Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos, kitų institucijų, ūkininkų organizacijų atstovais, tarp kurių buvo Lietuvos žemės ūkio tarnybos pirmininkas Aušrys Macijauskas, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijų prezidentas, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos valdybos narys Petras Puskunigis, Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Susitikime buvo pagarsinta gera žinia: nuo lapkričio 8 dienos, atsižvelgus į laboratorinių tyrimų išvadas, Likiškėlių, Zaidų, Jurgiškių, Laburdiškių, Radžiūnų ir Talokių kaimuose panaikinami apribojimai tiekti žaliavinį pieną rinkai ir naudoti jį asmeninėms reikmėms.

Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas informavo, kad jau galima teikti prašymus savivaldybei dėl kompensacijų už patirtą žalą. Jų formos yra parengtos, o dokumentus reikia pristatyti į Alytaus rajono savivaldybę arba Alytaus seniūniją Miklusėnuose. Užpildyti dokumentus ūkininkams padės savivaldybės Žemės ūkio skyriaus darbuotojai. Pasak rajono mero A. Vrubliausko, įtampa šiek tiek mažesnė, nes bendrų pastangų dėka ledai pajudėjo, perdirbėjai vėl pradėjo pirkti žaliavinį pieną iš neužterštose Alytaus rajono teritorijose esančių ūkių.

Žemės ūkio ministras A. Palionis teigė, kad Vyriausybė priėmė nutarimą dėl nuostolių kompensavimo Alytaus rajono ūkininkams tvarkos, visi patirti nuostoliai bus kompensuoti, nesvarbu buvo užterštas pienas, pašarai, dirvožemis ar gyvūnų organizmai.

Nuo lapkričio 15 dienos ūkininkai kas dvi savaites galės pateikti tarpinius žalos paskaičiavimus ir taip greičiau sulaukti kompensacijų. „Jei labai sunku, nedideliems ar labai skubiems nuostoliams padengti galime skirti lėšų iš Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo, todėl kreipkitės, kuriems to reikia“, – sakė meras A. Vrubliauskas.

Naujausių tyrimų rezultatus apibendrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Darius Remeika. Ištyrus 18 žaliavinio pieno mėginių, tarša dioksinais nustatyta 2 pieno mėginiuose, atrinktuose iš ūkių Alytaus rajono Genių kaime. Viename dioksinų viršyta ženkliai, kitame jų yra ties riba.

Naujų tyrimų laukiama kitą savaitę, iki tol likusioje gaisro paveiktoje teritorijoje apribojimai kol kas lieka galioti. Ištyrus pirmuosius mėginius, atrinktus Balbieriškio ir Nemajūnų seniūnijose, taršos dioksinais ir sunkiaisiais metalais juose nenustatyta. Specialistų manymu, tai pirmieji rodmenys, leidžiantys teigti, jog tarša iš gaisro židinio Prienų rajono nepasiekė, todėl šie duomenys labai svarbūs tikslinant gaisro paveiktų teritorijų ribas.

VMVT specialistai gaisro paveiktose teritorijose ir už jų ribų jau yra atrinkę daugiau kaip 110 mėginių. Iki šios dienos gauta 70 tyrimų mėginių rezultatų dėl galimos maisto ir pašarų taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis, vien per šią savaitę jų gauta 35. Likusių mėginių tyrimai tebevykdomi.

Pagal laboratorinių tyrimų duomenis, reikalavimus atitiko ir 10 šachtinių šulinių geriamojo vandens, 2 vaisių (vynuogių ir obuolių), 2 daržovių (kopūstų), 3 pašarų ir želmenų mėginių tyrimų rezultatai. Taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis šiuose produktuose nebuvo nustatyta.

Šiuo metu laukiama dirvožemio mėginių tyrimo, juos paėmė Lietuvos geologijos institutas, rezultatų tikimasi maždaug po 10 dienų.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą