Senjorai visada laukiami gauti savo vakciną

Nepaisant to, kad kai kuriuose rajonuose nuo koronaviruso jau paskiepyti du trečdaliai senjorų, vis dar esama garbingo amžiaus žmonių, iki šiol negavusių savo vakcinos. Primename, kad tai padaryti niekada nevėlu ir kviečiame juos jau dabar registruotis vakcinacijai nuo COVID-19 ligos. 

Paprasčiausias ir greičiausias būdas tai padaryti yra praėjusią savaitę startavusi vieninga elektroninės registracijos sistema, per svetainę www.koronastop.lt. Kai kurie senjorai nuogąstauja neturintys galimybės registruotis internetu, tačiau juos užregistruoti gali vaikai, anūkai, kaimynai ar kitas asmuo, kuriuo pasitiki. Kaip galite užregistruoti kitą asmenį, sužinosite ČIA

Jeigu vis dėlto nėra galimybės registruotis internetu, kiekvienas senjoras registruotis savo vakcinai gali telefonu, skambindamas Karštąja linija 1808. Linijos operatoriai mielai jus užregistruos.

Be to, nemažai klausimų vis dar kelia garbingo amžiaus asmenų atvykimas vakcinuotis. Primename, kad pas žmones, gyvenančius atokesnėje vietovėse arba neturinčius galimybės atvykti į vakcinacijos vietą, į namus gali atvykti mobili medikų komanda. Taip pat pačios savivaldybės organizuoja pavėžėjimo iki vakcinacijos centro paslaugas. Daugiau informacijos, kaip vyksta vakcinacija atskirose savivaldybėse, galite rasti ČIA. Paspaudę ant savivaldybės, kurioje vyksta jūsų vakcinacija, rasite atsakymus į aktualius klausimus, kontaktus bei ką daryti, jei patys negalite atvykti pasiskiepyti į vakcinacijos centrą. 

Jums gali būti pasiūlyta „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer ir BioNTech“), „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“), „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) ir „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina.

Svarbu pažymėti, kad „Janssen“ vakcinos skiepijimo schemą sudaro tik viena dozė, t. y. asmuo paskiepijamas tik viena injekcija. Kitos vakcinos yra skiepijamos dvejomis dozėmis, tarp pirmos ir antros darant tokias pertraukas:

„Comirnaty“ vakcinoms – 21 dienos;

„Moderna“ vakcinoms – 28 dienų;

„Vaxzevria“ vakcinoms – rekomenduojama 12 savaičių.

Klinikinių tyrimų apžvalga rodo, kad, skiepijant „Vaxzevria“ vakcina, daugiau antikūnų ir tvirtesnis imunitetas susiformuoja, antrą vakcinos dozę suleidžiant po 9–12 savaičių. Dėl to rekomenduojame taikyti maksimalią 12 savaičių pertrauką. Vis dėlto, skiepijimo centrai, atsižvelgdami į individualias aplinkybes, pavyzdžiui, jeigu ilgesnė pertrauka neigiamai atsiliepia jūsų vykdomai veiklai, antrą vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo rekomenduojamu 4–12 savaičių intervalu. Raginame jus objektyviai įvertinti poreikį trumpinti laiką tarp pirmos ir antros dozės ir rinktis jūsų sveikatai naudingiausią sprendimą.

Viena arba dviem COVID-19 vakcinos dozėmis paskiepyta kiek daugiau nei 60 proc. Lietuvos gyventojų, vyresnių nei 65 metai.

Daugiausiai senjorų yra paskiepijusios šios savivaldybės:

Neringos sav. – 100 proc.
Birštono – 74 proc.
Kauno miesto, Jurbarko rajono ir Anykščių rajono – 69 proc.

SAM Spaudos tarnyba

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą