Šis malonus vakaro ritualas padės išvengti rimtų sveikatos sutrikimų

Tyrimai rodo, kad karšta atpalaiduojanti vonia gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, aukštą kraujo spaudimą ir uždegimo vystymosi organizme riziką. Vos vienos valandos pasimėgavimas vonioje skatina cheminės medžiagos, kovojančios su uždegimu, išsiskyrimą. Tokia pati medžiaga išsiskiria ir sportuojant. Be to, tokia veikla padeda išsiskirti ir medžiagai, kuri mažina kraujo spaudimą. Jungtinėje Karalystėje esančio Lafboro universiteto mokslininkai ištyrė pasyviai gyvenančių, nutukusių vyrų kraujo mėginius prieš ir po to, kai jie buvo karštoje (38 laipsnių Celsijaus) vonioje bei po kelių valandų poilsio.

Tokiu būdu buvo siekiama ištirti vyrų kraujyje esančio insulino ir gliukozės kiekį bei rasti kokių nors uždegimo ženklų. Buvimo vonioje metu kas 15 minučių buvo tikrinamas jų širdies ritmas, kraujo spaudimas ir kūno temperatūra.

Vyrų buvo paprašyta per dvi savaites dar 10 kartų pagulėti po valandą karštoje vonioje namie prieš atliekant papildomus kraujo tyrimus. Rezultatai parodė, kad po vieno pabuvimo karštoje vonioje padidėja su uždegimu susijusio cheminio junginio IL-6 i6siskyrimo kiekis kraujyje. Taip nutinka ir sporto metu, tad taip atsiranda uždegiminis organizmo atsakas atsakas. Dėl IL-6 pagausėjimo išsiskiria medžiagos, kovojančios su uždegimu.

Be to, vienas pabuvimas karštoje vonioje padeda išsiskirti azoto oksidui, dėl kurio atsipalaiduoja kraujagyslės ir sumažėja kraujo spaudimas. Teigiama, kad po kasdieninių vyrų vonios ritualų, jų cukraus ir insulino kiekis kraujyje buvo mažesnis.

Tyrimas yra aprašytas „Journal of Applied Physiology“ žurnale. Tyrėjai, vadovaujami doktorantūros studento Sveno Hoekstra, tiki, kad karšta vonia gali pagerinti nutukusių vyrų organizmo atsaką į uždegimą ir gliukozės metabolizmą. Jie pridūrė, kad tai gali turėti teigiamos įtakos asmenų, negalinčių dėl tam tikrų priežasčių sportuoti, medžiagų apykaitai.

Svarbu paminėti, kad kai kurie asmenys negali sportuoti dėl traumų, ūmios astmos ar galvos smegenų sukrėtimo. Vis dėlto tyrimo dalyviai pranešė, kad jaučiasi nemaloniai praleisdami valandą vonioje, tikriausiai dėl aukštos temperatūros arba per ilgai praleisto laiko joje. 1 iš 4 suaugusiųjų visame pasaulyje kenčia nuo aukšto kraujospūdžio. Lėtinis aukštas kraujo spaudimas yra susijęs su padidėjusia širdies priepuolio ar insulto rizika, širdies nepakankamumu, inkstų liga ar net silpnaprotyste. Organizme kylantis uždegimas yra susijęs su viskuo nuo astmos iki celiakijos, nuo Krono ligos iki transplantuotų organų atmetimo. Taigi, karšta vonia ne tik gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ar uždegimo vystymosi riziką, bet ir pagelbėti norint išvengti kitų rimtų ligų.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą