Visa tiesa apie žarnyno valymą – nauda ir perspėjimai apie gresiančius pavojus

Nors lietuviai sveika mityba domisi vis dažniau, vis dar nestinga ir tų, kurie bent kartais valgo maišytą, rūkytą, keptą, raugintą, konservantų ir kitų priedų prikimštą nenatūralų maistą. Dėl to virškinimo sutrikimų mastas vis dar didelis. Vieni specialistai mano, kad žarnyno valymas padeda išvalyti organizmą, kiti abejoja šios procedūros naudingumu ir sako, kad ji gali pakenkti. O kaip yra iš tiesų?

Už žarnyno valymą


Žarnyno valymas – tai ne tik storosios žarnos turinio pašalinimas, bet ir organizmo valymas. Nes visi toksinai iš žarnyno patenka į kraują, o su juo į smegenis ir net širdį.

Žmogaus organizmas yra pritaikytas virškinti natūralų augalinį maistą, o dabar racione vyrauja nemažai perdirbto maisto, todėl ima varginti pilvo skausmai, vidurių pūtimas ir užkietėjimas.

Žarnyno valymo šalininkai sako, kad jei žmogus neketina keisti savo mitybos įpročių, tada tegul neina valytis žarnyno, nes naudos iš to nebus.

Reikia keisti gyvenimo būdą ir mitybą. Valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių, gerti skysčių, mat grįžus prie senų įpročių, ligos vėl gali atsinaujinti.

Tiesa, svarbu žiūrėti, ką perkate parduotuvėje. Vaisiai ir daržovės dabar taip pat turi toksinų, bet, pasak sveikos mitybos specialistų, gauti su tokiu lengvu maistu, jie lengviau ir pašalinami. O gyvulių mėsoje hormonai, antibiotikai, vaistai nuo kirmėlių laikosi labai ilgai, užsilaiko ir organizme.

Prieš žarnyno valymą

Tačiau, be abejonės, yra specialistų, kurie abejoja, ar žarnyno valymas – panacėja nuo visų ligų.

Žmogaus virškinimo sistemoje visas suvalgytas maistas slenka žarnynu žemyn. Kai valymo metu į organizmą leidžiamas vanduo, viskas juda priešinga kryptimi. Išmatos tarsi „grąžinamos“ žarnynu atgal. Tai – nenatūralus procesas, todėl žmogui fiziologiškai netinkamas, mano žarnyno valymo priešininkai. Po valymo procedūrų pašalinamos ir gerosios bakterijos. Jas reikia atstatyti. Bet net vartojant produktų ar papildų su gerosiomis bakterijomis, ne visos jos „prigyja“, nes kiekvieno žmogaus mikroflora yra individuali.

Organizmą šiuo atveju patariama valyti natūraliu būdu: valgyti rupų maistą, kviečių selenų, morkų, ridikų, kaliaropių, džiovintų ekologiškų, sirupe nemirkytų vaisių, gerti daug skysčių.

Medikai perspėja, kad išvalius gerąsias bakterijas, padidėja ir žarnyno pralaidumas, į kraują patenka daugiau alergenų. Organizmas ima netoleruoti kai kurių maisto produktų, jų nesuvirškina. Žmogaus organizmas turi unikalią valymo sistemą – kepenis, inkstus, odą ir būtent šie organai pašalina nereikalingas medžiagas. Papildomas įsikišimas gali sutrikdyti tobulą sistemą.

Tai valyti žarnyną ar ne? Bet kokiu atveju reikėtų pasitarti su savo gydytoju, mat savigyda gali baigtis liūdnai.

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą