Alytaus miesto vadovo vizitas Lietuvos sveikatos mokslų universitete

Ketvirtadienį Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis kartu su Alytaus poliklinikos direktoriumi Mariumi Jasaičiu lankėsi Lietuvos sveikatos mokslo universitete (LSMU). Jie susitiko su universiteto rektoriumi Rimantu Benečiu ir prorektoriumi, LSMU Kauno klinikų generaliniu direktoriumi, prof. habil. dr. Renaldu Jurkevičiumi. 

Susitikimo metu aptarta medicinos paslaugų tiekimo infrastruktūra regione, įvertinant, kad netrukus vykstant sveikatos reformai Alytaus apskrities S. Kudikos ligoninės dalininku taps ir valstybė, kalbėta apie šeimos gydytojų ir kitų sričių specialistų stygių medicinos įstaigose. 

Pagal naujają sveikatos sistemos modelį Lietuvoje bus 5 regionai (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio) antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugoms organizuoti; 3 kompetencijų centrai (Vilnius, Kaunas, Klaipėda) tretinio lygio asmens sveikatos priežiūrai organizuoti, bendradarbiaujant su universitetais, rengiančiais sveikatos priežiūros specialistus; 5 administraciniai regionai (apskričių centrai) – Telšiai, Tauragė, Marijampolė, Alytus, Utena.

„Stebint regioninę politiką, panašu, kad regionai greitu metu labai pasikeis. Ateis didelės investicijos į mediciną, o medicinos paslaugos mūsų mieste bus teikiamos visam Alytaus regionui. Tam reikės labai daug specialistų, todėl šiandien mums svarbu apsitarti, kaip galėtuje juos kartu parengti ir pritraukti į regioną. Mes žiūrime ne į artimiausius keletą metų, bet į tolimesnę ateitį – laukia labai dideli iššūkiai, kuriems ruoštis būtina jau dabar“, - sakė N. Cesiulis. 

Pasak mero, pas kai kuriuos specialistus pacientai turi laukti net keletą mėnesių eilėse, būtina pasiekti, kad tų eilių nebūtų ir jie gautų kokybiškas paslaugas iš karto. 

„Manau, kad kartu pavyktų rasti sprendimus, kaip spręsti ir medicinos vadybininkams, ir medikams bei pacientams aktualias problemas“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės vadovas.

„Esate pirmi iš miestų, kurie atvyko pasikalbėti dėl bendradarbiavimo galimybių. Kartu galime sutarti ir surasti bendrų tikslų ir bendradarbiavimo sričių, kuriose galim padėti rengti specialistus. Mums svarbiausiayra ligonis – kad jam laiku būtų suteikta pagalba ir visi procesai vyktų sklandžiai ir efektyviai“,- sakė LSMU rektorius Rimantas Benetis. 

Alytui tampant regiono medicinos centru, čia reikės daug kompetentingų specialistų, kurie teiktų gydymo paslaugas. Ir šiuo metu nemažai specialistų tam tikromis dienomis į Alytų dirbti atvyksta ir iš Kauno, tačiau miestui reikia ir čia nuolat dirbančių gydytojų, todėl Alytaus miesto savivaldybė jau keletą metų skiria išmokas ir būstą tiems gydytojams ir rezidentams, tiems kurie pasirenka Alytuje gyventi ir dirbti nuolat. 

„Suprantame, kad reformas medicinos srityje daryti labai sudėtinga, nes yra valdoma didelė infrastruktūra. Tačiau mes ir patys kasmet skiriame nemažai lėšų iš biudžeto investicijoms į naujausią įrangą ar rekonstruojame skyrius. Šiuo metu matome, kad turėsime didelių iššūkių geriatrijos srityje, nes visuomenė sensta, o mums tokių specialistų labai trūksta“,- sakė N. Cesiulis. 

LSMU Kauno klinikų generalinio direktoriaus, prof. habil. dr. Renaldo Jurkevičiaus teigimu, jaunus specialistus dirbti į regionus gali paskatinti nauja įranga, aukštus ir naujausius standartus atitinkanti medicinos įstaiga. 

„Džiaugiuosi mero ambicija mieste nebijoti inovacijų ir plėstis, nes tam turim visas galimybes. Šiandien mums aktualiausia šeimos gydytojų pritraukimas, nes jie yra labai svarbūs tolimesniam paciento gydymo plano sudarymui, jaunų specialistų mums labai trūksta. Jau ir dabar galime pasiūlyti darbą mažiausiai dešimčiai gydytojų. Turime konkurencingus atlyginimus, neseniai tapome šeimos gydytojų ir rezidentų baze,“- kalbėjo Alytaus poliklinikos direktorius M. Jasaitis.

Alytaus miesto vadovo N. Cesiulio teigimu,  miestas pasirengęs prisidėti rengianti specialistus ir kuriant bazes. 

Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą