Augo lietuviškos kilmės produktų eksportas

Nepaisant sunkios padėties paukštienos sektoriuje, lietuviškos kilmės produktų eksportas ir toliau auga. Lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų sausį buvo eksportuota už 330,1 mln. Eur. Taigi šių produktų eksportas, palyginti su praėjusių metų sausio mėnesiu, padidėjo 10,7 mln. Eur  (3,4 proc.).

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, sausį iš Lietuvos eksportuota žemės ūkio ir maisto produktų už 422 mln. Eur – 2,3 proc. mažiau nei prieš metus. Importuota už 290 mln. Eur – 12,7 proc. mažiau. 

Teigiamas prekybos balansas sausio mėnesį sudarė 132 mln. Eur ir, palyginti su 2020 m. sausio mėnesiu, padidėjo 32,5 proc.

„Todėl galima teigti, kad neženklus viso žemės ūkio ir maisto produktų sumažėjimas yra nulemtas sumažėjusio reeksporto ir, kaip bebūtų gaila, prastesnių mėsos produktų eksporto tendencijų. Tačiau pozityviai nuteikia tai, kad augo lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų eksportas“, – pastebi Žemės ūkio ministerijos Programinio, projektinio valdymo  ir analizės skyriaus vedėjas Evaldas Pranckevičius.

Jis taip pat pastebi ir ne tokių pozityvių tendencijų – ypač nukentėjo naminių paukščių mėsos eksportas. Sausį, palyginti su 2020 m. sausio mėnesiu, šios mėsos eksportas sumažėjo 27,9 proc. 

Augo javų grūdų, rapsų supirkimas

Statistikos departamento duomenimis, sausio mėnesį javų grūdų supirkta 238 tūkst. t – 9,6 proc. daugiau, palyginti su 2020 m. sausiu. Rapsų sėklų supirkta 15 tūkst. t – 85,8 proc. daugiau.

Tačiau gyvulių ir paukščių gyvojo svorio supirkta 22 tūkst. t (19,7 proc.) mažiau nei 2020 m. sausį. Natūralaus pieno supirkta 102 tūkst. t (1,8 proc.) mažiau.

Didėjo žemės ūkio produktų supirkimo kainos 

Žemės ūkio produktų supirkimo kainos sausio mėnesį, palyginti su praėjusių metų sausiu, padidėjo 0,9 proc. Šį padidėjimą lėmė 6,2 proc. pakilusios augalininkystės produktų supirkimo kainos, tačiau 6,2 proc. sumažėjusios gyvulių ir gyvulininkystės produktų supirkimo kainos šį kilimą stabdė.

38,1 proc. sumažėjo kiaulių supirkimo kainos, kiaušinių –  2,4 proc., o paukščių – 2,3 proc.

Natūralaus pieno supirkimo kainos kilo 1,9 proc.,  o galvijų –  0,5 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mažmeninės kainos

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mažmeninės kainos sausio mėnesį buvo mažesnės nei prieš metus 0,4 proc. 

Maisto produktų kainos kito skirtingai: pigo daržovės ir bulvės – 3,7 proc., mėsa ir jos produktai – 1,4 proc., aliejai ir riebalai – 1,3 proc., pienas ir produktai, sūriai, kiaušiniai – 0,5 proc.

Tačiau 11,5 proc. brango vaisiai ir uogos, žuvys ir jų produktai – 1,5 proc., duona ir grūdų produktai – 1,3 proc. alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai pabrango 3,7 proc.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

 

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą