„Sodra“ ir kitąmet planuoja didesnes įplaukas negu išlaidas

 

Finansų ministerijai prognozuojant, jog vidutinis darbo užmokestis ir kitąmet augs, o dirbančiųjų – nemažės, dėl to ir „Sodra“ 2020 metais tikisi didesnių socialinio draudimo įmokų, o kartu ir išmokų. Planuojama, kad kitąmet „Sodros“ biudžeto pajamos augs 6 proc., o išlaidos – 7,7 proc., palyginti su laukiamu šių metų rezultatu.

„ Finansų ministerija kitąmet planuoja lėtesnį ekonomikos augimą nei šiemet, vis dėlto dar tikimasi vidutinio darbo užmokesčio didėjimo, o tai turės teigiamos įtakos ir „Sodros“ biudžetui.

Didėjant gyventojų pajamoms ir dėl efektyviai surenkamų įmokų galėsime mokėti daugiau ir didesnių socialinio draudimo išmokų. Sąžininga, kad daugiau sumokant įmokų didėja ir išmokos, kurias gauna susirgę, vaikų susilaukę ar darbo netekę ir naujo nerandantys gyventojai. Taip pat planuojame dar papildyti „Sodros“ rezervo fondą, kuris būtų skirtas mokėti išmokas, jeigu ekonomikos augimas ateityje lėtėtų ir įmokų surinktume mažiau“, – sako „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

Kitąmet pensijoms numatoma skirti beveik 240 mln. eurų daugiau nei laukiama šiais metais. Išlaidos pensijoms, sudarys tris ketvirtadalius visų „Sodros“ išlaidų – 76,2 proc. arba 3,4 mlrd. eurų.

Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą sieks 395 eurus – bus 30 eurų didesnė nei šiemet – labiausiai šį pokytį lems apskaičiuotas pensijų indeksavimo koeficientas, dėl kurio pensijos, planuojama, padidės 8,11 proc.

Ligos socialinio draudimo išmokoms numatoma išleisti 358 tūkst. eurų – 8,6 proc. daugiau nei laukiama šiemet. Motinystės socialiniam draudimui – motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms – numatoma panaudoti 375 mln. eurų. Planuojama, kad vaiko priežiūros išmokas gaus beveik 43 tūkst. gyventojų – tiek pat kiek pernai, tačiau vidutinė išmoka bus didesnė.

Planuojama, kad kitąmet apie 60 tūkst. gyventojų gaus nedarbo socialinio draudimo išmokas – panašiai tiek kiek ir šiemet, o vidutinė išmoka padidės 8,1 proc. ir sieks 292 eurus. Iš viso nedarbo socialinio draudimo išmokoms numatyta išleisti 22 mln. eurų – 11,3 proc. daugiau nei pernai, nes kitąmet numatyta 6,2 mln. eurų skirti dalinio darbo išmokoms.

Kitąmet „Sodros“ pajamos, planuojama, sieks 4,86 milijardo eurų ir būtų 6 proc. arba 277 mln. eurų didesnės nei laukiama šiemet bei viršytų kitų metų išlaidas 347 mln. eurų. „Sodros“ pajamas sudaro apdraustųjų – samdomų darbuotojų ir savarankiškai dirbančiųjų mokamos įmokos, draudėjų mokamos įmokos, Valstybės biudžeto asignavimai bendrajai pensijos daliai bei kitos pajamos.

Remiantis Finansų ministerijos prognozėmis, kitąmet apdraustųjų visomis socialinio draudimo rūšimis, t. y. samdomą darbą dirbančių gyventojų skaičius sieks 1,355 mln. – dirbančiųjų bus 1 400 arba 0,1 proc. daugiau nei šiemet, o apmokestinamų socialinio draudimo įmokomis draudžiamųjų pajamų bazė, planuojama, augs 7,1 proc.

Draudžiamųjų gyventojų pajamų augimas bus šiek tiek lėtesnis nei Finansų ministerijos prognozuojamas darbo užmokesčio augimas – tam, numatoma, įtakos turės taikomos socialinio draudimo įmokų „lubos“, kurios kitąmet šiek tiek nusileis ir sieks 84 vidutinius darbo užmokesčius. Tai reiškia, kad įmokų nebereikės mokėti nuo pajamų sumos viršijančios 104 tūkst. eurų per metus.

Pačių apdraustųjų įmokos, kurias sudaro pensijos, motinystės, ligos socialinis draudimas, turėtų siekti 2,56 mlrd. eurų.

Draudėjų įmokos, kurias sudaro nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių socialinis draudimas, kitąmet, planuojama, sudarys 338 mln. eurų.

Valstybės biudžeto asignavimai bendrajai pensijos daliai, numatoma, kitąmet sieks 1,88 mlrd. eurų.

2020 metais į Rezervinį fondą pagal laukiamus šių metų rezultatus planuojama pervesti 314,5 mln. eurų. Tuomet Rezervinio fondo lėšos turėtų iš viso sudaryti 509,5 mln. eurų.

Tokį valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2020 metų projektas teikiamas Seimui. Jis įsigalios, jei Seimas priims Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2020 metų rodiklių patvirtinimo įstatymą ir pritars Lietuvos respublikos valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2020 metų projektui.

Sodros  informacija 

Komentarai

  • Susan Benson
    prieš 44 minučių
    Sveiki, ponios ir ponai, ar jums reikalinga finansinė pagalba? Aš Susan Benson. Esu skolintojas, taip pat finansų konsultantas.

    Ar jums reikia verslo paskolos, asmeninės paskolos, hipotekos paskolos ar paskolos, kad užbaigtumėte savo projektą? jei jūsų atsakymas yra teigiamas, rekomenduosiu kreiptis į mano įmonę. Mes teikiame visų rūšių paskolų paslaugas, įskaitant ilgalaikes ir trumpalaikes paskolas. Norėdami gauti daugiau informacijos, parašykite mums el. Paštu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) arba išsiųskite man žinutę tiesiogiai „WhatsApp“ telefonu: +447903159998 ir gaukite atsakymą akimirksniu.

    Mes esame išsami finansinių paslaugų įmonė ir esame pasiryžę padėti jums įgyvendinti visus jūsų siekius. Mes specializuojamės teikdami struktūrizuotus finansinius sprendimus asmenims ir įmonėms efektyviausiu ir greičiausiu būdu.

Parašykite komentarą