Pomidorų auginimo problemos: yra būdų jas išspręsti

Pomidorai – bene populiariausia daržovė Lietuvoje. Tačiau ne visada ši daržovė auga sėkmingai ir brandina kokybišką derlių, o kaltos dėl to gali būti ne tik pomidorus kartais užpuolančios ligos, bet ir kitos priežastys, kurias galima įveikti.

Įsibėgėjus lietuviškų pomidorų sezonui dalinamės žiniomis apie pomidorų augimo ir auginimo problemas.

– Neretai daržovėms ėmus blogai augti, manome, kad joms stinga maisto medžiagų. Kad daržovės pasisavintų trąšas, patartina rinktis ne sausas trąšas. Jei vis tik pirmenybę teikiate sausoms trąšoms, o ne jų tirpalui, rekomenduotina pasinaudoti paprasta gudrybe – prieš tręšiant šiek tiek palaistyti augalus, taip sudrėkinant dirvožemį.

Tačiau prastai augantys pomidorai gali sufleruoti, kad daržovės darže jau pertręštos. Jei prižiūrėdami šias daržoves padauginote trąšų, o ypatingai azoto, tuomet pomidorai gali pradėti vysti ir prastai augti.

– Pomidorai atrodo sveiki, tačiau jų vaisiuose – tuščios ertmės? Šios ertmės susidaro dėl temepratūrų svyravimų, netinkamo laistymo, kai kurių mineralinių medžiagų pertekliaus arba trūkumo.

Jei problema yra ne tuščios ertmės, bet neestetiška ar net kiek keista pomidorų forma bei išvaizda, ją dažniausiai sukelia žema, nepastovi temperatūra.

Dar viena su pomidorų išvaizda susijusi bėda – jų skilinėjimas. Be abejonės, polinkį skilinėti lemia veislės ypatybės. Tačiau įtakos turi drėgmės trūkumas, kalcio stoka, per didelė temperatūra.

– Nepastovūs orai ir dėl jų susidaranti žema dirvožemio temperatūra – dar viena priežastis, dėl kurios pomidorai gali imti vysti. Tokiu atveju neretai pomidorai atrodo vešlūs, tačiau jų šaknys būna silpnos ir silpnai išsivystę. Silpnos šaknys lemia tai, kad ir iš pažiūros sveikai ir vešliai atrodantys pomidorai ima vysti.

– Drėgmės trūkumas yra bene dažniausiai pasitaikanti problema, sutrukdanti džiaugtis skaniu ir gausiu pomidorų derliumi. Stebėkite pomidorų išvaizdą, o, esant jos pakitimams, užtikrinkite didesnį drėgmės kiekį.

Tiesa, pomidorų nereikėtų laistyti popiet, o laistymui skirtas vanduo neturėtų būti itin šaltas. Apie drėgmės trūkumą sufleruoja tamsi lapų spalva, taip pat pažeisti stiebai.

Vis tik nereiktų ir kito kraštutinumo – drėgmės pertekliaus. Drėgmės perteklių išduoda žemės, esančios aplink pomidorus, išvaizda. Užmirkęs gruntas, ant jo susidariusi pluta – ženklas, kad pomidorai gauna per daug vandens.

– Alinami pomidorai taip pat nebrandins gausaus derliaus. Kartais pomidorai staiga apsipila vaisiais, tačiau tuo pačiu metu jų lapai ima vysti. Tai reiškia, kad šie augalai yra alinami, nes jiems tenka per didelis krūvis. Tokiu atveju drąsiai pašalinkite dalį smulkesnių pomidorų, juos nuskindami ir nokindami dėžėse ar ant palangės.

Kai ant augalų susiformuoja daug vaisių, kartais būna taip, kad ne visų vaisių spalva būna vienoda. Taip dažniausiai būna dėl to, kad apačioje esantys pomidorai paprasčiausiai nenunoksta. Kita galima nenunokimo priežastis – fosforo trūkumas dirvožemyje.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą