Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr.

Siūlo pusryčiams rinktis dribsnius. Tai ypač svarbu moterims

Įvairių grūdų dribsniai yra nevienareikšmiškai vertinamas produktas. Tačiau neseniai buvo atskleista puiki priežastis, kodėl juos verta rinktis pusryčiams, ypač moterims. Naujausias mokslinis tyrimas parodė, kad skaidulomis praturtinta mityba gali sumažinti kaulų pažeidimų tikimybę, ypač sergant skausminga, progresuojančia liga – reumatoidiniu artritu. Taigi mokslininkai rekomenduoja valgyti dribsnius, taip pat dienos metu nepamiršti valgyti pakankamai vaisių ir daržovių – produktus, kuriuose yra daug skaidulų. Eksperimentuodami su pelėmis mokslininkai sužinojo, kad skaidulos padidina skrandžio bakterijų gaminamas molekules, kurios yra svarbios sąnarių ir kaulų sveikatai.  Tyrimo vadovas daktaras Mario Zaissas iš Vokietijos Erlangeno-Niurnbergo Friedricho-Alexanderio universiteto komentavo: „Mes galėjome parodyti, kad bakterijoms draugiška mityba turi priešuždegiminio poveikio, taip pat ir teigiamo poveikio kaulų tankiui. Mūsų atradimai yra daug žadantis priartėjimas prie inovatyvaus uždegiminių sąnarių ligų gydymo sukūrimo, taip pat link osteoporozės, nuo kurios dažnai kenčia moterys po menopauzės, gydymo. Šiuo metu mes negalime duoti jokių specifinių rekomendacijų, kokia turėtų būti bakterijoms draugiška dieta, bet jeigu kasdien valgysite dribsnius, taip pat pakankamai vaisių ir daržovių dienos metu, tai gali apdėti išsaugoti didelę bakterijų rūšių įvairovę“. Mūsų žarnyno floros sveikata vis dažniau siejama su daugybe sveikatos sutrikimų, įskaitant nutukimą, diabetą, kolitą ir dirgliosios žarnos sindromą. Bet mokslininkų komanda sužinojo, kad ne pačios žarnyno bakterijos, o jų metabolitai – medžiagos, kurios gaminamos ar naudojamos organizmui skaidant maistą, vaistus ar cheminius preparatus, – veikia imuninę sistemą ir turi slopinantį tokių autoimuninių ligų, kaip reumatoidinis artritas, poveikį. Tyrėjai susitelkė į trumposios grandinės riebalų rūgštis – propionatą ir butiratą, susidarančias žarnyno bakterijų sukelto rūgimo metu. Žurnale „Nature Communications“ mokslininkai rašė, kad šių riebalų rūgščių galima rasti sąnarių skystyje ir manoma, kad jos turi svarbų poveikį sąnarių funkcionalumui. Tyrimai parodė, kad sveika mityba, kurioje gausu skaidulų, gali pakeisti žarnyno bakterijas taip, kad susiformuotų daugiau trumpųjų grandinių riebalų rūgščių, ypač propionato. Mokslininkai įrodė, kad dėl propionato sumažėja daugybė kaulus ardančių ląstelių. Taip pat jis žymiai sumažina kaulų nykimą. Propionatas – viena iš geriausiai žinomų trumpųjų grandinių riebalų rūgščių – maisto pramonėje jau nuo praėjusio amžiaus 6 dešimtmečio naudojamas kaip konservantas. Jis yra Europos Sąjungos įteisintas maisto priedas.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą