Išbandykite garsaus Italijos šefo tiramisu – laukia dieviško skonio apdovanojimas

Vos 6 paprasti pagrindiniai produktai – maskarponė, kiaušinio trynys, „savoiardi“ sausainiai, kava, cukrus, kakava – ir jokių ypatingų sugebėjimų nereikalaujantis paruošimas bei į aukštumas nuotaiką ir skonių receptorius keliantis rezultatas. Tiramisu, pradžioje vadintas „Tirame Sù“ (liet. „Kelk mane aukštyn“), turėjo būtent šią misiją – suteikti energijos dienos rutinos išvargintiems smaližiams ar vyrams, kurie po naktinių žygių norėjo pas žmoną grįžti vėl stiprūs. Dabar šio žodžio versti nebereikia. Šiaurės Italijoje esančiame Veneto regione, Trevizo mieste, praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje sukurtą desertą žino visi.

Jo stulbinamą pasisekimą įrodo ir faktas, kad „tiramisu“ yra penktas pagal populiarumą itališkas žodis pasaulyje, o nuolat auganti ir milijonus eurų atnešanti prekyba juo patvirtina, jog tiramisu – lyg iš mados neišeinanti klasika.

Šefo Antonino Cannavacciuolo tiramisu

Reikės (4 žmonėms):

1 nedidelės stiklinės romo (arba marsalos likerio) kakavos (nesaldžios) 2 puodelių stiprios kavos be cukraus

Kremui reikės:

3 kiaušinių trynių 3 kiaušinių baltymų 250 g maskarponės 80 g cukraus

„Savoiardi“ sausainiams reikės:

270 g kiaušinių baltymų 180 g kiaušinių trynių 250 g cukraus 250 g ryžių miltų miltelinio cukraus pagal skonį

Gaminimas:

Trynius išplakite su 40 g cukraus, kol jie suputos ir taps šviesios spalvos. Sudėkite maskarponę ir išmaišykite. Atskirai išplakite baltymus iki standumo, po truputį supildami likusį cukrų. Baltymus sudėkite į trynius, maišydami labai atsargiai mentele iš apačios į viršų, kad jie nesukristų. Padėkite į šaldytuvą. Paruoškite sausainius. Trynius išplakite su 125 g cukraus naudodami šluotelę, kol jie suputos ir taps šviesios spalvos. Atskirai iki standumo išplakite baltymus, po truputį pridėdami kitą pusę cukraus. Išplaktus baltymus mentele įmaišykite į trynius, visada judesiais iš apačios į viršų. Maišydami įberkite prieš tai išsijotus ryžių miltus. Sudėkite mišinį į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, suformuokite „Damų pirštelius“, pabarstykite juos milteliniu cukrumi ir kepkite iki 165 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Sumaišykite kavą ir pasirinktą alkoholinį gėrimą, o atšaldytą kremą sudėkite į konditerinį maišelį. Formoje arba vienos porcijos induose paruoškite tiramisu: pakaitomis dėliokite kremo sluoksnį su kavoje mirkytų sausainių sluoksniu, pradėdami nuo sausainių sluoksnio. Užbaikite kremu ir pabarstykite kakava. Jei pageidaujate, tarp sluoksnių galima pridėti šokolado drožlių ar vaisių gabalėlių.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą