Ką svarbu žinoti siūlantiems pagalbą Ukrainai maisto produktais

Šalies ūkininkams ir organizacijoms suskubus rinkti paramą Ukrainai maisto produktais, Žemės ūkio ministerija dėkoja visiems, kurie prisideda, ir ragina tai daryti koordinuotai, įvertinti logistiką ir nepamiršti formalių reikalavimų, taikomų maisto saugai ir transportavimui. Kitaip produktai gali likti Lietuvoje ar užstrigti pakeliui.

Putino karinės invazijos niokojamai Ukrainai pagalbą maisto produktais organizuoja labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, o ministerija padeda operatyviai spręsti tarptautinių kontaktų, logistikos, formalumų institucijose keliamus iššūkius. Savo ruožtu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užtikrina, kad produktai atitiktų minimalius saugos ir ženklinimo reikalavimus.

„Labai vertiname maisto gamintojų, bendrovių, ūkininkų bei įvairių organizacijų susitelkimą ir norą padėti Ukrainai, kurios žmonės kenčia nuo Putino karinės invazijos. Sulaukėme padėkų iš Ukrainos žemės ūkio ministro. Matome daug iniciatyvų surinkti paramą ir esame labai dėkingi.

Kad pagalba maisto produktais keliautų sklandžiai ir pasiektų tikslą, turime tai daryti koordinuotai, įvertindami poreikius, logistikos grandinę bei formalumus. Ministerijos darbas čia – tarpininkauti tarp paramos teikėjų ir gavėjų bei verslo priežiūros institucijų Lietuvoje ir kitose šalyse“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Ukraina Lietuvos žemės ūkio ministerijai yra pateikusi reikalingų produktų sąrašą. Remiantis šia informacija ir bendradarbiaudamas su įmonėmis, organizacijomis, prekybininkais bei ūkininkais „Maisto bankas“ formuoja maisto siuntas į Ukrainą.

Pastebima, kad Ukrainoje netrūksta maisto žaliavos, bet dėl karo stringa jos perdirbimas į vartojimo produktus. Taip pat kyla iššūkių su produktų priėmimu ir paskirstymu, tačiau Lietuvos parama ukrainiečius pasiekia.

ŽŪM atkreipia dėmesį, kad teikiantiems paramą maistu yra reikalingi dokumentai: sutartis su „Maisto banku“ ir krovinio priėmimo – perdavimo aktas. Kitus formalumus sutvarko „Maisto bankas“.

Galutiniai paramos gavėjai – Ukrainos oficialios paramos institucijos, tarp jų ir Ukrainos ūkininkų sąjunga. Svarbiausia, kad tai būtų patikimos institucijos, turinčios galimybę paskirstyti produktus Ukrainoje.

Esant poreikiui, kai paramos teikėjai neturi galimybės produktus pristatyti tiesiogiai Ukrainos gavėjams, „Maisto bankas“ informaciją apie suformuotą krovinį pateikia Susisiekimo ministerijai, kuri pasirūpina krovinio transportavimu.

Ūkininkų prašoma į sandėlius dalinius krovinius atvežti supakuotus, ant palečių, paženklintus, o pilnus krovinius – atvežti pilnai paruoštus (jie perkraunami tiesiai į vilkikus transportavimui į Ukrainą, Lenkiją ar Rumuniją). Toliau jų transportavimu rūpinasi „Maisto bankas“.

Žemės ūkio ministerija, bendradarbiaudama su kitomis šalimis, siekia užtikrinti „žaliuosius koridorius“.

Praėjusį penktadienį iš Lietuvos į Ukrainą išvyko du vilkikai su maistu žmonėms ir gyvūnams Ukrainoje. Savaitgalį išvyko keli vilkikai su mūsų šalies gamintojų maisto produktais – į Ukrainą, Lenkiją, kur atvyksta didžioji dalis pabėgėlių, Moldovą bei Rumuniją.

Organizuojant „Maisto bankui“ Lietuva planuoja išsiųsti bent šešis vilkikus su maistu Ukrainos gyventojams, pabėgėliams bei jų augintiniams. Papildomai toliau vežti maistą planuoja ir prekybininkai.

ŽŪM prašo fizinių asmenų nedideles privačias iniciatyvas (kai parama maistu renkama neturint galutinio paramos gavėjo Ukrainoje) realizuoti vadovaujantis „Maisto banko“ rekomendacijomis arba šiek tiek palaukti, nes kovo pabaigoje „Maisto bankas“ planuoja plačią paramos maisto produktais rinkimo akciją, kurios metu surinkta parama bus surūšiuota, apskaityta ir per „Maisto banką“ centralizuotai nugabenta ukrainiečiams.

„Maisto banko“ rekomendacijas dėl paramos maisto produktais ir kontaktus rasite ČIA

VMVT informacija apie reikalavimus maisto saugai, ženklinimui bei transportavimui pateikta ČIA

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informaciją apie mokesčių lengvatas paramai teikia ČIA

Žemės ūkio ministerijos Strateginio planavimo departamento kontaktai: Parama.Ukrainai@zum.lt;           8 5 239 8421; 8 5 239 1083; 8 5 239 1086.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą