Patarė, kaip laikyti švenčių stalo likučius ir ką suvalgyti reikėtų greičiausiai

Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo gausaus maisto stalo ir po švenčių dar ilgai valgomų likučių. Kad neįveikti patiekalai bent kelias dienas išliktų kokybiški, svarbu juos tinkamai laikyti. 


Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, teigia, kad to pasiekti galima tik tinkamai  laikant maistą šaldytuve, prieš tai sandariai supakavus. Tačiau pirmiausia svarbu išsiaiškinti, kiek laiko saugu laikyti šviežius, dar neapdorotus produktus.  Kaip teigia A. Čepulis, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Sandari ir tinkama pakuotė gali prailginti jos galiojimo laiką, tačiau ją paruošti vartojimui reikia iki datos, nurodytos ant pakuotės pabaigos.  Jeigu perkate šviežią, bet nesupakuotą mėsą – ją suvartoti reikėtų greičiau, per kelias dienas. Žuvį ir jūros gėrybes taip pat rekomenduojama suvalgyti per 2–3 dienas nuo įsigijimo. Žinoma, visi šie produktai turi būti laikomi šaldytuve +2 laipsnių temperatūroje. Šviežią, nesupakuotą žuvį ir mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją.  

O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių.  „Garažas, balkonas ar vėsus sandėliukas nėra tinkamos vietos maisto likučiams laikyti net ir žiemą, mat tose vietose jaučiamas temperatūrų svyravimas, todėl didėja maisto sugedimo ir apsinuodijimo juo rizika“, – pabrėžia A. Čepulis.  Pasak jos, gyvūninės kilmės maistas –  mėsa, žuvis, jūros gėrybės – genda greičiausiai.  Ypač stipriai apdoroti pusgaminiai – malta mėsa, įdaryta žuvis. Pagamintus tokius patiekalus A. Čepulis pataria suvalgyti kuo greičiau ir net šaldytuve jų nelaikyti kelias dienas.  Įvairiausios mišrainės su majonezu – dar viena neatsiejama lietuvių šventinio stalo dalis. Žinovė sako, kad pasigaminus daugiau baltosios ar burokėlių mišrainės, viso kiekio užpilti majonezu nerekomenduojama, mat tuomet daržovės pradės greičiau gesti.  Mišraines patariama padalinti porcijomis ir majonezu užpilti tik tokią dalį, kurią suvalgysite iškart.  Kalėdinės anties, vištos ar kitų mėsos patiekalų likučius A. Čepulis pataria suvynioti į foliją ir padėti į šaldytuvą.  Keptos mėsos likučius geriausia suvalgyti per kelias dienas. O, pavyzdžiui, šviežių grybų patiekalai šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip parą. 


lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą