Įdarytos tortilijos: užkandis, keliaujantis per pasaulio virtuves

Meksikos virtuvė garsėja ypatingais ir skaniais patiekalais, tačiau vienas iš jų yra tikra žvaigždė – tai takai, dėl kurių galima mesti kiekvieną takelį. 

Šis jau daugelio Lietuvos gyventojų atrastas ir pamėgtas patiekalas iš Meksikos puikus tuo, jog yra ypač universalus. Tikėtina, tai jam ir lėmė pasaulinę šlovę bei nuolatines valgytojų liaupses, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai. Actekų išrastas patiekalas Takų istorija skaičiuoja jau šimtmečius: nėra aišku, kada tiksliai takai atsirado, tačiau viena iš teorijų teigia, kad jie buvo populiarūs dar actekų civilizacijos laikais. Kaip rodo įvairūs šaltiniai, actekai valgydavo įvairius maisto produktus, įdėtus į kukurūzų miltų paplotėlius. 

Vėliau takai tapo tradiciniu gatvės maistu ir paprastai buvo ruošiami iš pigių ingredientų, tokių, kaip daržovės ar vištiena. Tačiau laikui bėgant takai išplito ne tik Meksikoje, bet ir visame pasaulyje bei tapo ypač mėgstamu patiekalu. Takai su mėsa, sūriu, o gal tofu? Pagrindinis takų ingredientas yra tortilija: plonas, minkštas miltų ir kukurūzų tešlos paplotėlis. Tiesa, pasaulyje taip pat mėgstamas kietas paplotėlio pagrindas, kuris gaminamas iš gruzdintų kukurūzų. Takų sudėtis gali būti įvairiausia – tai leidžia kiekvienam valgytojui susikurti savo kombinaciją. Dažniausi takų ingredientai yra malta mėsa, salotos, pupelės, pomidorai, sūris, gvakamolė ir salsa. Tradiciniai meksikietiški takai dažniausiai būna aštrūs, o Jungtinėse Amerikos Valstijose gaminami takai išsiskiria mėsos ir sūrio gausa. Takai taip pat gali būti tinkami ir veganiškai bei vegetariškai mitybai – tuomet į takus dedamos daržovės, pupelės, tofu, krevetės ar kiti mėsos pakaitalai. Tai leidžia įvairių skonių mėgėjams mėgautis šiuo Meksikos pasididžiavimu. Klasikiniai takai visai šeimai „Lidl“ ekspertai siūlo įsileisti Meksikos virtuvę į savo namus ir pasigaminti klasikinių takų namuose. Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/skonis/virtuves-gudrybes/2023/09/17/news/valydami-kaitlente-jokiu-budu-nenaudokite-siu-valikliu-yra-pigesniu-ir-patikimesniu-priemoniu-28367187

Reikės: 

12 minkštų arba kietų tortilijų 

400–450 g maltos jautienos 

1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto 

2 skiltelių česnako, susmulkintų 

250 g pomidorų tyrės ar 300 g konservuotų smulkintų pomidorų 

1 a. š. kuminų 

1/2 a. š. raudonėlių 

aitriųjų paprikų miltelių pagal skonį 

druskos, juodųjų pipirų, pagal skonį 

tarkuoto sūrio 

gūžinės („iceberg“) salotos, smulkiai supjaustytos 

2 didelių pomidorų, smulkiai supjaustytų 

graikinio jogurto arba grietinės 

žaliosios citrinos sulčių 

Kiti galimi ingredientai: raudonieji svogūnai, avokadai, gvakamolė, Chalapos paprikos, tako padažas, tofu, krevetės. 

Kaip gaminti

Keptuvėje ant vidutiniškai aukštos temperatūros pakepinti svogūną apie 5–6 minutes. Suberti jautieną. Apkepti, kol nebebus raudonos spalvos, išgaruos skystis. Tuomet suberti prieskonius, druską, česnaką. Pakepinti apie pusę minutės, supilti pomidorų tyrę. Uždengti dangtį ir patroškinti 15–20 minučių žemoje temperatūroje. Tuo metu smulkiai supjaustyti salotų lapus, pomidorą. Jeigu jis minkštas, galima išimti minkštąją dalį ir atidėti kitiems patiekalams. Po kelis šaukštus paruošto įdaro dėti į tortilijas, ant viršaus užberti sūrio. Takus dėti į orkaitę ir kepti 160 laipsnių temperatūroje apie 6 minutes. Į orkaitėje pakepintus takus pridėti pomidorų, salotų, šaukštelį graikiško jogurto, apšlakstyti žaliųjų citrinų sultimis. Skanaus! Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/skonis/virtuves-gudrybes/2023/09/17/news/valydami-kaitlente-jokiu-budu-nenaudokite-siu-valikliu-yra-pigesniu-ir-patikimesniu-priemoniu-28367187

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą