Negalintiems atsispirti saldumynams: lengvas ir mažiau kaloringas tiramisu
Vos 6 paprasti pagrindiniai produktai – maskarponė, kiaušinio trynys, „savoiardi“ sausainiai, kava, cukrus, kakava – ir jokių ypatingų sugebėjimų nereikalaujantis paruošimas bei į aukštumas nuotaiką ir skonių receptorius keliantis rezultatas, vadinamas tiramisu.
Tiramisu buvo patiekiamas ant apvalių sidabrinių lėkštučių. Prieš tai kelias valandas būtinai pailsėjęs šaldytuve, kad sustingtų, ir apibarstytas karčia kakava tik prieš pat kelionę ant stalo. Jo pavadinimą taip pat sumanė išradingas konditerininkas, norėjęs pabrėžti, kad itin kaloringas desertas (normalioje tiramisu porcijoje yra apie 500 kalorijų) – puikus būdas pasipildyti energijos ir atgauti jėgas. „Anksčiau čia, Venete, ypač kaime, motinos savo vaikams pusryčiams ruošdavo kiaušinių trynius ir cukrų, plakdamos juos rankomis, kol sukurdavo vienalytį putojantį kremą, į kurį pridėdavo sukietėjusios duonos riekelių. Vyresniems – ir cikorijų kavos. Šį valgį visi vadino „sbatudin“ ir manė, kad jis maistingas, prikeliantis, – yra tikinęs iš senovinio recepto įkvėpimo sėmęsis italas. – Taigi prisimindamas savo vaikystę 1940-ųjų pradžioje naująjį desertą dėl kiaušinių, cukraus ir kavos sugalvojau pavadinti „Tirame Sù“. Mes žinome, kad jis vėliau išpopuliarėjo ir apkeliavo pasaulį kaip tiramisu.“
Lengvas tiramisu su rikota (mažiau kaloringas)
Reikės:
500 g rikotos 1/2 vanilės ankšties 200 ml šviežios grietinėlės 5 v. š. miltelinio cukraus 200 g „Savoiardi“ sausainių („Damų pirštelių“) 200 g stiprios atvėsintos kavos 80 g tamsaus šokolado nesaldintos kakavos miltelių
Rikotą kelioms minutėms palikite kiaurasamtyje, kad nubėgtų skysčio perteklius. Sumaišykite sūrį dubenyje su vanilės sėklomis ir milteliniu cukrumi naudodami šluotelę, kol gausite lygų, be gumulėlių kremą. Grietinėlę išplakite elektriniu maišytuvu ir per kelis kartus, atsargiai maišydami iš apačios į viršų, sudėkite į rikotos kremą. Lengvai pamirkykite sausainius kavoje ir išdėliokite į pasirinktą indą vieną šalia kito. Ant sausainių tepkite rikotos kremo sluoksnį ir pabarstykite jį stambiai tarkuotu tamsiu šokoladu. Išdėliokite naują sausainių sluoksnį, ant viršaus užtepkite dar vieną rikotos sluoksnį. Gerai išlyginkite mentele arba šaukšto nugarėle ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 min. Prieš patiekdami pabarstykite rikotos tiramisu karčia kakava.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra