Skrudintuvėje kepti tarsi egzotiški kibinai – patiekalas, nuo kurio bus neįmanoma atsitraukti
Skanusis „Kibbeh“ – tai nacionalinis Libano ir Sirijos patiekalas, gaminamas iš maltos mėsos ir bulguro. Sirijos miestas Alepas garsėja tuo, kad jame galima paragauti net 17 skirtingų „Kibbeh“ variantų.
Mane asmeniškai labiausiai pakerėjęs yra „Kibbeh Raas“ – tai skrudintuvėje kepti „Kibbeh“ kotletukai. Mano mama vadina juos arabiškais kibinais. Tradiciškai jie gaminami iš bulguro, tačiau netoleruojantiems glitimo bulgurą galima pakeisti bolivinėmis balandomis, papildomai įdėti bulvių, šiek tiek miltų be glitimo ir sorų. Esu ragavusi abu variantus, taigi galiu pasakyti, kad skonis nelabai skiriasi. Dalijuosi tradiciniu receptu.
40 vnt. „Kibbeh“ reikės:
2 stiklinių malto bulguro („Fine Bulgur“) 500 g maltos jautienos įdarui (galima 50 proc. avienos ir 50 proc. jautienos) 500 g maltos liesos jautienos „Kibbeh“ tešlai 2 didelių svogūnų druskos pagal skonį 1 v. š. kumino tešlai 2 a. š. libanietiškų prieskonių mišinio tešlai 1 a. š. libanietiškų prieskonių mišinio įdarui 1/4 stiklinės kedrinių pinijų neutralaus skonio aliejaus
Gaminimas:
Bulgurą užpilame šaltu vandeniu santykiu 1:1 ir paliekame apie 20 minučių, kad išbrinktų. Keptuvėje pakepame maltą mėsą, sudedame prieskonius. Jai apkepus sudedame svogūnus bei kedrines pinijas ir dar pakepame. Išbrinkusį bulgurą, maltą jautieną, prieskonius ir vieną svogūną sumalame mėsmale. Galima permalti du kartus. Prieš ruošiant „Kibbeh“ geriausia tešlą laikyti šaldytuve. Formuojame kamuoliukus ir į jų vidų dedame įdarą prieš tai susišlapinę rankas, kad kotletukai gerai suliptų. Svarbiausia įdaro nedėti per daug, nes „Kibbeh“ suplyš. Kepame po 4–5 vnt. įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrunda. Svarbu neperpildyti keptuvės, nes nukris aliejaus temperatūra ir kotletukai neiškeps. „Kibbeh“ valgome su jogurtiniu padažu, bet galima ir su humusu. Galima pasidaryti ir sumuštinį lavaše su salotomis. Patarimas: arabiškiems patiekalams naudokite „7 Spice“ arba „Allspice“ prieskonius. Taip pajusite tikrą autentišką skonį.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra