Šis gėrimas populiarumu tuoj pralenks kavą: mažina mieguistumą, padeda valyti toksinus ir gerina kepenų veiklą
Mačia – smulkiai sumalti aukščiausios kokybės žaliosios arbatos milteliai – vienas populiariausių nūdienos ingredientų. Vieni ją dievina dėl maistingųjų savybių, kiti dėl skonio, o dar kiti – dėl išskirtinės žalios spalvos, dažnai yra siejamos su sveikatingumu ir tvarumu.
Mačia – Rytų kultūrų palikimas. Pirmosios mačios užuomazgos siejamos su Kinija, kur daugiau nei prieš tūkstantį metų vienuoliai pradėjo garinti, džiovinti ir malti arbatos lapelius. Maždaug XII amžiuje toks arbatos ruošimo būdas atkeliavo į Japoniją ir tapo reikšminga šios šalies kultūros dalimi. Dabar Japonija yra viena didžiausių mačios gamintojų pasaulyje – vien 2023-iaisiais šioje šalyje buvo pagaminta apie 4 tūkst. tonų mačios – tris kartus daugiau nei 2010-aisiais. Vis dėlto šiuo metu šalis susiduria su mačios stygiumi. Socialiniuose tinkluose, ypač „TikTok“ platformoje, pastaruoju metu itin populiarūs vaizdo įrašai, kuriuose matoma mačios latė ir mačia pagardinti desertai – gerti mačią tapo labai madinga. Be to, vietinės Japonijos valiutos susilpnėjimas į šalį pritraukia didžiulius turistų srautus – 2024-aisiais Japonijoje apsilankė daugiausia turistų per visą istoriją. Mačios gamintojai nespėja tenkinti vis augančių pirkėjų poreikių, o viską apsunkina ne pats lengviausias mačios gamybos procesas.
Mačia išgaunama iš kininio arbatmedžio (Camellia sinensis) krūmų. 3–4 savaitės prieš derlių augalai yra uždengiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Tokiu būdu padidinamas natūralaus pigmento chlorofilo kiekis ir augalų lapai tampa žalesni. Be to, chlorofilas padeda valyti iš organizmo toksinus ir stiprinti kepenų veiklą. Uždengiant augalus taip pat padaugėja aminorūgšties L-teanino ir taip vėliau mačiai suteikiamas saldesnis ir švelnesnis skonis. Dėl šios aminorūgšties mačia skatina atsipalaidavimą be mieguistumo jausmo, gerina dėmesio koncentraciją. Nuo arbatos krūmo lapeliai skinami rankomis pavasario pradžioje. Nuskinti apie 30 sekundžių jie garinami, taip sustabdant oksidacijos procesą (kitaip lapeliai pamažu virstų juodąja arbata). Tuomet jie džiovinami, bet nesukami, kaip įprasta ruošiant žaliąją arbatą. Galų gale naudojant tradicinius akmeninius įrankius lapeliai sumalami. Malimo procesas labai lėtas, per valandą sumalama vos 30–40 gramų mačios. Mačia dažnai lyginama su kava. Viename mačios puodelyje yra iki 70 mg kofeino, o kavos – iki 120 mg. Mačia veikia lėtai, švelniai ir stabiliai, o kava pasižymi staigiu poveikiu. Išgėrus mačios puodelį energijos pakanka 4–6 valandoms. Intensyvesnis kavos veikimas įprastai tęsiasi 1–3 valandas.
Nors Japonijos ūkininkai šiuo metu imasi už galvos, anot „The Guardian“, mačia savo didžiojo brolio bent jau kurį laiką tikrai nepralenks. 2023 metais mačios rinka buvo vertinama 2,6 milijardo eurų, o 2028-aisiais numatoma, kad jos vertė sieks 4,65 milijardo. Šiuo metu kavos rinka verta apie 121 milijardo eurų. Mačios gėrimas, su kurio puodeliu yra užfiksuotos tokios garsenybės kaip aktorė Gwyneth Paltrow, dainininkė Rihanna ir kurį jau seniai pamėgo aktorius Bradas Pittas, garsėja ypatinga ruošimo ceremonija. Nors nemažai šio gėrimo mėgėjų teigia, kad mačios lengviau išgerti mieste nei ją pasigaminti namuose, pabandyti tikrai verta.
Jums reikės:
„chawan“ (tradicinio mačios dubens), „chasen“ (bambukinės šluotelės, skirtos plakti), „chashaku“ (bambukinio šaukštelio mačiai), fukusos (šilkinės šluostės, naudojamos arbatos ceremonijose), ceremoninės rūšies mačios miltelių ir apie 80 laipsnių karščio vandens.
Naminės mačios gaminimas:
Pirmiausia dubenį reikia sušildyti – įpilkite karšto vandens, po kelių sekundžių jį išpilkite ir dubenį nusausinkite. Tuomet įberkite 1–2 „chashaku“ šaukštelius mačios miltelių. Užpilkite apie 70–100 ml karšto vandens ir plakite „chasen“ šluotele greitais W ar M formos judesiais apie 15–20 sekundžių, kol susidarys smulkios vientisos putos. Mačia geriama lėtai, sąmoningai, mėgaujantis skoniu ir ramybe. Tikriausiai nesunku susidaryti įspūdį, kad mačia – gana pretenzingas produktas. Nenuostabu, kad rinkoje yra daugybė pigesnių ir mažiau kokybiškų jos pakaitalų. Aukštos kokybės mačia išsiskiria sodria žalia spalva – gelsva spalva rodo prastą jos kokybę, gaiviu ir net saldžiu kvapu, yra labai smulki ir nesikaupia į gumulėlius, gana brangi. Yra ir kita mačios rūšis – kulinarinė mačia, kuri skirta desertams pagardinti. Dėl stipresnio skonio jos grynos gerti nerekomenduojama. Mačią geriausia pirkti specializuotose parduotuvėse ir, žinoma, Japonijoje – neabejotina, kad išmintingieji japonai jau greitai sugalvos, kaip patenkinti iš proto dėl mačios besikraustantį pasaulį.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra