Mokslas įrodė: cholesterolio kiekį kraujyje mažina šis paprastas užkandis
Įtraukę apie 50 g migdolų į kasdienį mitybos racioną, galite padėti savo organizmui sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir palaikyti sveiką medžiagų apykaitą, rašo „BBC Science Focus“
Tai rodo neseniai JAV Oregono valstybinio universiteto (OSU) atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nutrition Research“. Į 12 savaičių trukmės klinikinį tyrimą mokslininkai pakvietė 77 suaugusiuosius (35–60 metų), kurie kasdien turėjo suvartoti po 320 kalorijų iš migdolų arba krekerių. Visi dalyviai turėjo metabolinį sindromą – būklę, didinančią tokių ligų kaip širdies ligos ar antrojo tipo diabeto riziką. Tai gali būti riebalų perteklius pilvo srityje, aukštas kraujospūdis, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, mažas gerojo cholesterolio kiekis ir didelis trigliceridų kiekis.
Tyrimo bendraautorė, OSU Linuso Paulingo instituto direktorė profesorė Emily Ho sakė, kad užkandžiaujantiems migdolais sumažėjo cholesterolio, įskaitant MTL cholesterolio („blogojo“ cholesterolio), kiekis ir pagerėjo žarnyno sveikata – sumažėjo uždegimų ir pagerėjo žarnyno bakterijų būklė. „Kontrolinėje grupėje, kuri užkandžiavo krekeriais, tokios naudos nepastebėjome, – sakė ji. – Dėl užkandžiavimo migdolais svoris nepadidėjo – iš tikrųjų pastebėjome, kad šiek tiek sumažėjo liemens apimtis. Taip pat pagerėjo vitamino E – maistinės medžiagos, kurios žmonėms dažnai trūksta, – rodikliai.“ Vitaminas E yra svarbi maistinė medžiaga, reikalinga įvairių organų, nervų ir raumenų veiklai, be to, jis gali sumažinti kraujo krešėjimą, tačiau dauguma žmonių Jungtinėje Karalystėje ir JAV su maistu gauna nepakankamai vitamino E. „Migdolai yra gausus daugelio biologiškai aktyvių junginių – svarbiausių vitaminų ir mineralų, skaidulinių medžiagų, taip pat daugelio kitų fitocheminių medžiagų, įskaitant įvairius polifenolius, pasižyminčius antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis – šaltinis“, – sakė E. Ho. Ji teigė, kad įprastą užkandį iškeisti į saują migdolų gali būti labai naudinga sveikatai – ypač kai tai yra sveikos ir įvairios mitybos dalis, rašo „BBC Science Focus“.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra