Bus minima Pasieniečių diena

 
Šeštadienį minima Pasieniečių diena, birželio 29-oji. Tai profesinė šventė beveik 4 tūkst. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnautojų ir darbuotojų. Pagrindinė Pasieniečių dienos šventė tądien vyks Naujojoje Akmenėje, kur pasieniečiai surengs įvairių renginių.
10.35 val. prasidės maršas paradas nuo Ramučių ir Žemaitijos gatvių sankryžos Respublikos gatve iki Naujosios Akmenės Šv. Dvasios Atsiuntimo bažnyčios (Leopoldo Petravičiaus a. 5). Jame žygiuos VSAT vadovybė, VSAT vėliavos būrys, pasienio rinktinių ir Pasieniečių mokyklos vėliavnešiai, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) reprezentacinis pučiamųjų orkestras, kinologai su tarnybiniais šunimis, būrys pasieniečių iš įvairių Lietuvos vietovių.
11.00 val. už VSAT bus aukojamos Šv. Mišios.
11.55 val. maršas paradas tęsis nuo bažnyčios iki savivaldybės (L. Petravičiaus a. 2).
12.00 val. prasidės ceremonialas L. Petravičiaus aikštėje. Jo metu skambės sveikinimai, bus įteikti apdovanojimai pasižymėjusiems VSAT pareigūnams.
12.30 val. VRM reprezentacinis pučiamųjų orkestras ir dainininkė Ieva Paniulaitytė atliks muzikinę programą „Apie ką kalba žvaigždės“.
Apie 13.00 val. šuoliu iš VSAT sraigtasparnio „Eurocopter“ renginio dalyvius sveikins parašiutininkai. Ore jie išskleis Lietuvos valstybės, Lietuvos istorinę, Europos Sąjungos ir VSAT vėliavas. Tuomet parodomąją programą surengs pasieniečiai kinologai su tarnybiniais šunimis. Vėliau ypatingą pasirodymą žemėje ir ore demonstruos Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės Specialiosios paskirties komanda ir VSAT sraigtasparnio pilotai.
Visą laiką miesto centre veiks pasieniečių technikos ir ginkluotės ekspozicija. Visi šventės dalyviai bus vaišinami pasienietiška koše ir arbata.
Oficialiai Pasieniečių diena – birželio 29-oji – Lietuvoje pirmąkart buvo paminėta 1922-aisiais. Tų metų sausį krašto apsaugos ministras Petras Šimkus pasirašė įsakymą kariuomenei, kuriuo įteisino profesinę pasieniečių dieną – birželio 29-ają – kaip Pasienio pulko šventę.
1999 m. Pasieniečių dienos minėjimas buvo atkurtas ir Valstybės sienos apsaugos tarnyboje bei jos padaliniuose profesinė šventė vėl pradėta kasmet minėti birželio 29-ąją.
Šiemet šventei pasirinktoje pasienyje su Latvija esančioje Naujojoje Akmenėje Lietuvai tik atkūrus Nepriklausomybę buvo įkurta pasieniečių užkarda. Ji veikė nuo 1990 m. lapkričio iki 1999 m. lapkričio. Pasieniečių dienai skirti renginiai šiomis dienomis vyksta ir kituose Lietuvos regionuose, kur veikia VSAT rinktinės ir užkardos.
Šiandien VSAT priklauso vidaus reikalų sistemai ir kontroliuoja, kad Šengeno sutarties valstybių išorės sienos saugumas atitiktų griežčiausius reikalavimus. Lietuvos, Šengeno erdvės narės, pasieniečių pagrindinė misija – saugoti valstybės sieną, garantuojant visuomenės ir valstybės saugumą, teisėtą asmenų patekimą ir laisvą judėjimą Šengeno erdvėje. Strateginis VSAT veiklos tikslas – integruotas ES išorės sienų valdymas.
Lietuvos valstybės sienos ilgis - 1763 km. Lietuvos pasieniečiai saugo ir kontroliuoja beveik 6 proc. Šengeno sutarties valstybių išorės sausumos sienos - 1070 km.

VSAT informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą