Seimas priėmė viešuosius pirkimus lengvinančius įstatymų pakeitimus

Seimas priėmė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtus viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimus, kurie suteiks daugiau lankstumo, aiškumo ir pasirinkimo galimybių bei sumažins administracinę naštą. 

„Priimti pakeitimai leis, vykdant viešuosius pirkimus, daugiau dėmesio skirti pačių pirkimų rezultatams, nes pirkimų procesas tampa paprastesnis ir lankstesnis“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

„Lietuvai labai svarbus didesnis pasitikėjimas pirkimo dalyviais ir lengvesnis viešųjų pirkimų vykdymas. Mūsų tikslas – kad viešieji pirkimai taptų kuo patogesne priemone dideliems kokybiškiems pokyčiams visuomenėje“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Priimti įstatymų pakeitimai padės išvengti situacijų, kai dėl formalių klaidų atmetami ekonomiškiausi pasiūlymai, todėl bus leidžiama tiekėjams taisyti pastebėtus pasiūlymų trūkumus. Supaprastinto pirkimo dokumentuose pastebėjus netikslumų, bus leidžiama keisti ir pirkimo sąlygas, pratęsus pasiūlymų pateikimo terminą, kad visi pirkime norintys dalyvauti tiekėjai galėtų susipažinti su pasiūlymui parengti reikalinga informacija. Jeigu pirkimo dokumentuose bus padaryta esminių klaidų, perkančioji organizacija pirkimą galės nutraukti. 

Taip pat atsiras daugiau pasirinkimo ir kartu atsakomybės formuojant pirkimo strategiją. Pavyzdžiui, nebelieka absoliučios prievolės skaidyti pirkimą į dalis, tačiau reikalaujama priimti sprendimą atsižvelgiant į smulkiojo ir vidutinio verslo galimybes. Keičiant sutartis reikės laikytis nustatytų sąlygų, tačiau nebelieka ribojimo bendrai sutarties keitimo vertei. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas bus galima praleisti paraiškų teikimo etapą ir pirkimą atlikti greičiau. 

Atsisakoma perteklinių reikalavimų, t. y. nustatoma galimybė reikalauti, kad dokumentus, patvirtinančius atitiktį nacionalinio saugumo reikalavimams, pateiktų tik būsimas laimėtojas. Dažnu atveju visiems pirkime dalyvaujantiems tiekėjams nebereikės pateikti dokumentų ir jų visų tikrinti.  

Be to, supaprastintų pirkimų atveju mažinamas asmenų, apie kuriuos tiekėjas turi pateikti informaciją dėl teistumo, ratas – bus tikrinamas tik vadovas ir asmuo, turintis teisę pasirašyti tiekėjo finansinės apskaitos dokumentus.

Lankstumo galimybė atliekant pirkimus nesumenkins jų skaidrumo – bus reikalaujama daugiau dėmesio skirti viso pirkimų proceso – nuo pasirengimo pirkimui iki pirkimo sutarties įvykdymo – vidaus kontrolei. Taip pat asmenys, kurie dalyvauja pirkime priimant sprendimus, turės ne tik deklaruoti viešuosius ir privačius interesus, bet ir būti viešinami skelbiant konkretaus pirkimo procedūrų ataskaitas.

Viešųjų pirkimų įstatymų pakeitimai įsigalios nuo 2023 m. sausio 1 d.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą