VRM prašo rimties ir skirti laiko būtiniausioms žinioms apie savisaugą

Stebint Putino pradėtą karą Ukrainoje Lietuvos visuomenėje kyla nerimo dėl galimo pavojaus ir grėsmių mūsų valstybėje bei daugybė klausimų, kaip tokių grėsmių išvengti.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, realios grėsmės mūsų piliečiams šiuo metu nėra, Lietuva turi didžiausias saugumo garantijas per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Todėl civiliams gyventojams reikia ramiai dirbti savo darbą ir pagal galimybes padėti nuo karo kenčiančiai Ukrainai. 

Visos šalies institucijos ir tarnybos, atsakingos už civilinę saugą, atsakingai dirba savo darbą – visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms numatyta prievolė kaupti būtinų priemonių rezervą, kuris prireikus būtų naudojamas gyventojų aprūpinimui.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, Lietuvos gyventojams tereikia skirti šiek tiek laiko būtiniausioms žinioms, kaip save ir kitus, apsaugoti.

„Žinojimas saugo ir tai kiekvienam iš mūsų suteikia pasitikėjimo. Apie institucijų ir gyventojų pasirengimą ekstremaliosioms situacijos daug naudingos informacijos galima rasti interneto svetainėje www.lt72.lt. Joje kiekvienas ras praktinių patarimų, kaip realaus pavojaus atveju veiktų gyventojų perspėjimo sistema, kas numatyta kolektyvinei gyventojų saugai, ką reikėtų patiems padaryti dėl savo ir šeimos narių saugumo“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnės Bilotaitė.

Lietuvoje veikia Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema (GPIS), kurią sudaro sirenos, trumpieji SMS perspėjimo pranešimai, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Kilus pavojui, kauktų sirenos, o į mobiliuosius telefonus būtų siunčiami perspėjimo pranešimai, taip pat gyventojams būtų skelbiama svarbi informacija ir rekomendacijos, kaip elgtis, per LRT radiją ir televiziją.

Vidaus reikalų ministerija kviečia gyventojus pasitikrinti, ar savo mobiliuosiuose telefonuose jie yra įsidiegę funkciją, kad gautų perspėjimo pranešimus. Kaip aktyvuoti korinio transliavimo funkciją telefone ir daugiau patarimų, kuo būtina pasirūpinti iš anksto galimiems pavojams  galite rasti užsukę į svetainę LT72 www.lt72.lt.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą