Savivaldybių indeksas: Alytus 5-oje vietoje!

Lietuvos laisvosios rinkos instituto 2018 m. duomenimis Alytus didžiųjų savivaldybių indekse pakilo vienu laipteliu aukščiau iš 6-iosios vietos į 5-ąją (45 balai iš 100). Alytus geriausiai įvertintas „Transporto" ir „Komunalinio ūkio" srityse.

„Transporto" sritis geriausiai įvertinta jau antrus metus iš eilės. „Komunalinio ūkio" srityje aukštesnį įvertinimą padėjo pasiekti, tai kad šilumos tiekimas ir atliekų tvarkymas patikėtas privačiam sektoriui, o centralizuota šilumos kaina mažėjo.

Prasčiau nei vidutiniškai Alytus įvertintas „Švietimo", „Sveikatos ir socialinės rūpybos", „Investicijų ir plėtros", „Mokesčių", „Biudžeto", bei „Turto valdymo" srityse. Pavyzdžiui „Biudžeto" srities vertinimas yra prastesnis, nes skola siekė 37,7 proc. pajamų, tačiau teigiamai vertinama, kad skola 2018 m. sumažėjo 13,6 proc. Kaip ir ankščiau prie prastesnio „Mokesčių" srities vertinimo prisidėjo vieni aukščiausių pagrindinio nekilnojamojo turto, nenaudojamo nekilnojamojo turto, bei apleistos žemės mokesčių tarifai. Taip pat verslo liudijimų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų (40,2), nebuvo didesnis nei vidutinis (41,8) ir kt.

Alytaus miesto savivaldybė pagal „Turto valdymo" srities vertinimą turėjo daug nekilnojamojo turto. 2018 m. 1000 gyventojų teko 5 687 kv. m. pastatų ir patalpų ploto, nors šalies vidurkis yra 3 512. Šiuo metu numatyta privatizuoti 0,7 proc. nekilnojamojo turto ploto.

Devintus metus skelbiamas reitingas sudaromas pagal gyventojams ir investuotojams svarbiausias sritis, kur sprendimus priima savivaldybės. Vertinama ekonominė, socialinė situacija, savivaldybei priklausiusio turto valdymas ir kiti aspektai.

Šiemet geriausiai įvertinta Vilniaus savivaldybė, kuri susigražino titulą ir nedideliu skirtumu aplenkė Klaipėdos miestą. Trečioje vietoje yra Šiauliai, ketvirtoje – Kaunas. Mažųjų savivaldybių indekse lyderis nesikeičia: pirmauja Klaipėdos rajono, antra – Kauno rajono, trečią ir ketvirtą vietas dalinasi Druskininkų ir Mažeikių r. savivaldybės.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą