Nuotraukos autorius: V.Ščiavinsko nuotr.

Prieš pažeidimus keliuose ruošia naują ginklą visiems vairuotojams

Į kovą su pavojingais vairuotojais Susisiekimo ministerija nori pasitelkti visą visuomenę.  Norima parengti išmaniųjų įrenginių programėlę, kuri leistų vos keletu paspaudimų pranešti pareigūnams apie pažeidimą ir suteiktų visą svarbiausią informaciją. Valdininkai pripažįsta, kad dabartinė elektroninių paslaugų sistema epolicija.lt vartotojams nėra patogi. Esą neretai pasitaiko atvejų, kai žmonės ryžtasi pranešti apie pavojingus vairuotojus, tačiau pildant anketą jiems tiesiog baigiasi kantrybė. Kaip veiks programėlė? Ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis vylėsi, kad kovojant su vairuotojais, kurie sukelia pavojų kitiems, aktyvesni taps patys visuomenės nariai. Anot jo, matant kito asmens daromą šiukštų pažeidimą, reikėtų tai užfiksuoti ir pranešti policijai. „Iššūkis ateinantiems metams – sukurti tokią sistemą, kuria naudojantis būtų paprasta ir patogu pranešti apie visus pažeidimus“, – dėstė planus pašnekovas. Jo teigimu, Šveicarijos ir Vokietijos praktika parodė, kad kai įsitraukę vairuotojai aktyviai siunčia pranešimus apie pažeidėjus, tai padeda išvengti itin skaudžių eismo įvykių. Ministerijos atstovą sužavėjo šiose šalyse naudojamų tokių pranešimo sistemų veikimas. Vartotojui tereikia nufotografuoti arba nufilmuoti pažeidimą ir jį išsiųsti, o likusią informaciją apie laiką bei vietą kartu su pranešėjo kontaktiniais duomenimis programa surenka automatiškai.

Gresia didelės baudos

V.Pumputis priminė, kad pirmoji taisyklė sėdant prie vairo – negalima reikšti neigiamų emocijų ar provokuoti kitų eismo dalyvių. Tačiau jis pripažino, kad tai lemia kiekvieno žmogaus charakterio savybės, todėl pasiekti darną kelyje – sudėtinga. „Viskas priklauso nuo paties žmogaus. Bandoma eiti civilizuotu keliu aiškinant, kad taip elgtis negalima. Tačiau jei tai nepadeda, dar yra teisės aktai, kurie numato, kad už pavojingą ir chuliganišką vairavimą atimamas pažymėjimas ir taikomos kitos griežtos sankcijos“, – konstatavo ministerijos atstovas. Jis pasakojo, kad švedų psichologai labai detaliai nagrinėjo, pagal kokius kriterijus vairuotojai renkasi automobilius ir ką šie jiems simbolizuoja.

Mašina tampa kauke

Išryškėjo kelios skirtingos vairuotojų grupės. „Asmenys, kuriems tai tiesiog susisiekimo priemonė, įprastai nepapuola į pavojingas situacijas. Tačiau vairuotojams, kuriems automobilis yra saviraiškos priemonė, jis taip pat neretai tampa ir savotišku skydu. Sėdęs į vidų žmogus tarsi pareiškia, kad taip elgiasi automobilis, o ne jis pats“, – kalbėjo ministerijos atstovas. Anot pašnekovo, tokiems žmonėms automobilis tampa tarsi filmo personažo kauke, kuri kiekvieną paveikia skirtingai.

Užtenka vieno išsišokėlio

V.Pumputis atkreipė dėmesį, kad yra grupė vairuotojų, kurie reiškia nepagarbą kitiems eismo dalyviams. Anot jo, užtenka vieno tokio išsišokėlio, kad transporto srautas būtų sutrikdytas. „Toks žmogus priverčia staigiai stabdyti ir netgi sukelia avarines situacijas“, – konstatavo specialistas. Ministerijos atstovas pažymėjo, kad žmonės, kuriems automobilis yra ne tik susisiekimo, bet ir saviraiškos priemonė, turi elgtis taip, kad nesukeltų nepatogumų kitiems. Jo manymu, pastaraisiais metais gatvėje sumažėjo vairuotojų, kurie bando išsiskirti neleistinais būdais.

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą