„Sodra“ su R. Petrausku moksleivių finansinio raštingumo žinias patikrino protų kovose. Geriausi – kauniečiai

 


Lietuvos gyventojų finansinis raštingumas neblizga. 43 balai iš 100 galimų – toks yra šių metų sausį užfiksuotas šalies visuomenės finansinio raštingumo indeksas, apskaičiuotas įvertinus Lietuvos bankų asociacijos iniciatyva atliktos šalies gyventojų apklausos duomenis. „Sodra“ siekia, kad jauni žmonės įgytų kur kas daugiau finansinių ir ekonominių žinių.

Trečiadienį Lietuvos gimnazijų protų kovų lygos SUPERfinalu baigėsi šių mokslo metų „Sodros“ jaunimo švietimo projektas „Nepamiršk parašiuto“, kuriame dalyvauja apie 150 gimnazijų ir tūkstančiai moksleivių iš visos Lietuvos.

Stipriausia komanda šiemet – Kauno KTU gimnazijos III, o tarp geriausiųjų – Šiaulių J. Janonio, Kaišiadorių A. Brazausko, Vilniaus Mykolo Biržiškos ir „Saulės“ privačios gimnazijos komandos.

Iš viso protų kovose varžėsi daugiau kaip pusantro šimto moksleivių komandų, suskirstytų į 12-ą divizionų. SUPERfinale susitiko Žirmūnų, Kauno technologijos universiteto, Šiaulių J. Janonio, Mykolo Biržiškos, Joniškio „Aušros“, Kaišiadorių A. Brazausko, Viduklės S. Stanevičiaus, Vilkaviškio „Aušros“, Želvos, Lazdijų M. Gustaičio, Anykščių Jono Biliūno, „Saulės“ privačios, Rumšiškių A. Baranausko, Mažeikių Merkelio Račkausko, Vydūno, Jonavos J. Ralio, Varėnos „Ąžuolo“, Vytauto Žemkalnio gimnazijų komandos.
Į SUPERfinalą pateko 10 komandų, kurios buvo stipriausios savo regione, likusios 10 komandų pasirodė geriausiai visos Lietuvos kontekste.

„Gimnazijų lyga šį sezoną sugrįžo su dviguba energija nes įgijo energingą ir smagią partnerę – „Sodrą“. Mūsų vertybės ir tikslai sutampa – daryti viską, kad talentingai gimnazistai turėtų erdvę save realizuoti, išmoktų žaisti komandiškai, turėtų motyvaciją tobulėti ir galimybę išnaudoti savo žinias.

Man atrodo, kad sezonas praėjo su gera nuotaika, tokia buvo ir svarbiausia kova – superfinalas. Kai susitinka geriausi iš geriausių visko gali nutikti, bet ši šventė neabejotinai skirta visiems jos dalyviams. Ir šitas bendrumo jausmas pats smagiausias“, – apie SUPERfinalo vainikuotą Gimnazijų lygos „Nepamiršk parašiuto“ sezoną kalbėjo Robertas Petrauskas.

Jaunimo švietimo projektas „Nepamiršk parašiuto“ – tai „Sodros“ iniciatyva padėti ugdyti moksleivių finansinį raštingumą ir didinti jaunų žmonių supratimą apie jų socialines garantijas, rizikas ir jų įtaką kiekvieno žmogaus gyvenimui. Šiame projekte 2018–2019 mokslo metais dalyvauja apie 150 pedagogų ir tūkstančiai moksleivių iš visos Lietuvos.Svarbi informacija integruojama į pamokas, klasės valandėles ir panašiai. Paprastai, patraukliai ir suprantamai pateikiama ji pasiekia tūkstančius moksleivių visoje Lietuvoje.

„Būdami savo sričių specialistai pasistengėme iššifruoti burtažodį „valstybinis socialinis draudimas“, o aktyvūs mokytojai šiomis žiniomis dalijasi su moksleiviais. Sužinoti ir suprasti, kaip veikia socialinio draudimo sistema, niekada nėra per anksti. Įvairūs tiek tarptautinių, tiek Lietuvos institucijų ir organizacijų atliekami visuomenės finansinio raštingumo tyrimai tik parodo, kad ši iniciatyva yra labai reikalinga ir geriausias laikas jai yra dabar“, – sakė „Sodros“ direktoriaus funkcijas vykdantis Ježy Miskis.

Siekdama, kad projektas „Nepamiršk parašiuto“ būtų ne tik naudingas, bet ir įtraukiantis bei įdomus patiems moksleiviams, pernai „Sodra“ suvienijo jėgas su kūrybinguoju Robertu Petrausku ir jo komanda. Taip 2018–2019 mokslo metais atgimė Lietuvos gimnazijų protų kovų lyga, šiemet pavadinta „Nepamiršk parašiuto“.

Projektą „Sodra“ įgyvendina bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentu, KTU Socialinių ir humanitarinių mokslų ir menų fakultetu, KTU Edukacinės kompetencijos centru, Lietuvos savivaldybių asociacija. Prie projekto prisijungė ir organizacija Lietuvos Junior Achievement, ekonominio švietimo ir verslumo ugdymo programų lyderė Lietuvoje.

Projektas „Nepamiršk parašiuto“ kviečia prisijungti visus moksleivius ir mokytojus, norinčius sužinoti daugiau apie valstybinį socialinį draudimą, pirmąjį darbą ir jo iššūkius, samdomo ir savarankiško darbo skirtumus, įmokas ir mokesčius, socialines garantijas ir pan. Norintieji dalyvauti projekte gali kreiptis el. paštu mokykloms@sodra.lt

Sodros informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą