Panika tarp daržininkų – tokių sodinukų kainų niekas nematė dvidešimt metų. Kas čia darosi?

Ne tik sėklų parduotuvėse, bet ir socialiniuose tinkluose pastaruoju metu kone populiariausias daržininkų klausimas, kur įsigyti svogūnų sodinukų. Pasirodo, šįmet šie prekybos centruose ir sėklų parduotuvėse – deficitas, o ir kaina išties įspūdinga – siekia keliolika eurų už kilogramą. Svogūnų sodinukų stygiaus priežastis – sausros Nyderlanduose, dėl kurių jų užauginta mažiau, pranešė LRT televizija.

Viena didžiausių sėklų parduotuvių Lietuvoje skaičiuoja, jog balandį pardavė 80 tonų 10 veislių svogūnų sodinukų. Iš Olandijos jų atsivežti pavyko daug mažiau nei pernai, maža to, 100 proc. brangesnių. Pernai sodinukai kainavo 3 eurus, šįmet daugiau nei 4 eurus už kilogramą. Parduotuvės atstovas komentavo, jog šiuo metu gauti papildomų svogūnų sodinukų neįmanoma, jų poreikis kasmet auga, o nuspėti, kiek jų bus parduota, darosi vis sunkiau.

Prekybos centruose svogūnų sodinukai išparduoti dar kovo ir balandžio mėnesiais. Viename prekybos centrų kaina siekė 2,9 euro už kilogramą. Turguose svogūnų sodinukų kainos šiuo metu siekia keliolika eurų, nors dar prieš savaitę kainavo 5 eurus. Šiaulių rajono ūkininkas Julius Šateikia komentavo, jog internete svogūnų sodinukai kainuoja 15, turguje 16 eurų už kilogramą. Tokių kainų, anot ūkininko, niekas nematė jau dvidešimt metų. Svogūnai parduotuvėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, taip pat kainuoja maždaug triskart daugiau nei pernai.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą