Mielinis aguonų, riešutų ir razinų keksas: puikiai tiks ant šventinio stalo
Ko jau ko, bet mielinių pyragų per Kalėdų šventę tai tikrai netrūksta.
Visi turime savo mėgstamus, kepamus metai iš metų... Noriu pasiūlyti dar vieną receptą, kuris puikiai tiks ant jūsų šventinio stalo.
Tešlai reikės:
300 g miltų;
1 kiaušinio + 1 trynio;
125 ml šilto pieno;
5 g sausų mielių;
80 g cukraus;
50 g minkšto sviesto.
Įdarui reikės:
120 riešutų (dėjau graikiškus, bet puikiai tiks ir lazdyno);
75 g aguonų;
50 ml pieno;
70 g cukraus;
1 citrinos žievelių;
75 g minkšto sviesto + 25 g sviesto;
50 g razinų; vanilės.
Kaip gaminti
Į šiltą pieną suberiame mieles, truputį cukraus,išmaišome ir paliekame 15 minučių, kad mielės suaktyvėtų. Į dubenį įsijojame miltus, beriame likusį cukrų, pilame mieles, įmušame 1 kiaušinį + kiaušinio trynį. Viską išminkyti. Tešla bus pakankamai lipni, bet pasistenkite nedėti daug miltų. Kildinimo indą patepame riebalais, dedame tešlą, uždengiame ir kildiname apie 1,5 valandą kol tešla padvigubėja. Gaminame įdarą. Į puodą pilame pieną, beriame aguonas, citrinos žieveles, vanilę ir maišydami keletą minučių verdame. Dabar supilame smulkintus riešutus, cukrų, razinas ir vėl keletą minučių paverdame. Sudedame 75 g sviesto, maišome kol jis ištirps. Išjungiame ugnį ir leidžiame atvėsti. Pakilusią tešlą dedame ant miltuoto stalo, kočiojame nedidelį kvadratą, tepame 25 g minkšto sviesto, dedame visą aguonų įdarą ir atsargiai suvyniojame į vyniotinį. Tešlos galus sujungiame į vainiką ir dedame į riebalais pateptą kekso formą. Uždengiame ir dar 25 minučių kildiname šiltai. Iškilusį keksą patepame kiaušinio trynius, baltymu ar šlakeliu pieno. Kepame 170 laipsnių temperatūroje, apie 40–45 minučių. Iškepusį keksą pilnai atvėsiname kepimo formoje. Puošiame kaip patinka.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra