Ant grilio – sultingos dešrelės: jei kepsite pagal šį receptą, visi pirštus apsilaižys

Šiemet tarp daugelio mėgstamų šašlykų bei dešrelių išsiskiria ir naujas favoritas – Teksaso stiliaus barbekiu. Jungtinių Amerikos Valstijų pietuose gimusi barbekiu kultūra per šimtmečius tapo viso Teksaso pasididžiavimu, o dabar savo dūmo skonį ji atneša ir į Lietuvos gyventojų grilio susibūrimus, rašoma pranešime spaudai. 

Teksase barbekiu – mėsos kepimo ritualas, kurio ištakos siekia XIX a., kai rančose dirbantys darbininkai pradėjo rūkymo būdu ruošti riebesnius mėsos gabalus – jautienos krūtinėlę, šonkaulius ar sprandinę. Lėtai rūkydami juos kelias ar net keliolika valandų, jie išgaudavo švelnią, sultingą tekstūrą, o mėsa įgaudavo sodrų dūmo skonį. Taip gimė vadinamoji „low and slow“ filosofija – kepk žemai, kepk ilgai, kad kiekvienas kąsnis būtų vertas laukimo.

Teksaso stiliaus grilio mėsainiai su sūriu ir aitriosiomis paprikomis

„Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi dviem receptais, kurie padės atkurti Teksaso barbekiu skonį namuose lengvai ir itin gardžiai, o jie patiks tiek patyrusiems, tiek ir pradedantiesiems grilio kepėjams.

Pirmasis receptas, kuriuo dalinasi kulinarijos meistrai – greitai paruošiami ir itin skanūs mėsainiai. Pasak meistrų, šiems mėsainiams paruošti prireiks tik kelių ingredientų, o švieži, jau paruošti maltiniai, tirpstantis sūris ir lengvas aitrumas sukurs išskirtinį skonį.

Reikės: 

4 vnt. šviežių jautienos maltinių mėsainiams „Well Done“ (apie 110 g kiekvienas); 2 v. š. Vorčesterio padažo; 1 v. š. mėsos prieskonių mišinio (galite naudoti Teksaso stiliaus arba kitus mėgstamus); 4 vnt. riekelių čederio sūrio; 1 vnt. aitriosios paprikos, plonai papjaustytos; 4 vnt. „Klaipėdos duonos“ mėsainių bandelių; 2 v. š. minkšto sviesto; patiekimui – rupiai grūdėtų garstyčių, lapinių salotų, pomidorų griežinėlių, raudonųjų svogūnų griežinėlių; garnyrui – kopūstų salotų „Coleslaw“. 

Gaminimas. 

Įkaitinkite grilį iki vidutinės–aukštos, apie 175–200 laipsnių, temperatūros. Maltinius iš abiejų pusių apšlakstykite Vorčesterio padažu ir pabarstykite pasirinktu mėsos prieskonių mišiniu. Palikite pastovėti 15 minučių. Dėkite maltinius ant grilio ir kepkite, uždengę dangčiu, apie 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Ant kiekvieno maltinio uždėkite po sūrio riekelę ir dar šiek tiek kepkite, kol sūris pradės tirpti. Nuėmę nuo grilio, ant kiekvieno maltinio uždėkite keletą aitriosios paprikos griežinėlių ir palikite pastovėti 5 minutes. Bandeles perpjaukite perpus, patepkite minkštu sviestu ir lengvai apskrudinkite ant grilio. Sudėkite mėsainius: ant apatinės bandelės pusės užtepkite garstyčių, uždėkite salotos lapą, maltinį su sūriu ir aitriosiomis paprikomis, pomidoro ir svogūno griežinėlius, uždenkite viršutine bandelės puse. Šalia mėsainių patiekite kopūstų salotas „Coleslaw“, kurios – neatsiejama grilio patiekalų dalis. 

Teksaso stiliaus grilio dešrelės su pipirais ir svogūnais 

Kitas receptas yra įkvėptas Teksaso barbekiu tradicijų, kur dešrelės dažnai kepamos ant grilio ir patiekiamos su karamelizuotais svogūnais bei pipirais. 

Reikės: 

8 vnt. virtų kepamųjų vištienos dešrelių „Well Done“; 2 vnt. didelių saldžiųjų paprikų (raudonų arba geltonų), supjaustytų juostelėmis; 1 vnt. didelio geltono svogūno, supjaustyto plonais griežinėliais; 1 v. š. alyvuogių aliejaus; „Maldon“ druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį); 8 vnt. „Klaipėdos duonos“ dešrainių bandelių; „Bug‘as“ arba „Well Done“ barbekiu padažo. 

Gaminimas. 

Įkaitinkite grilį iki vidutinės–aukštos, apie 200–220 laipsnių temperatūros. Didelėje keptuvėje arba ant grilio padėkite aliuminio padėklą. Sudėkite paprikas ir svogūnus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ant netiesioginės kaitros, retkarčiais pamaišydami, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek karamelizuosis, apie 15 minučių. Jei svogūnų kepti nenorite, galite vietoje jų pasirinkti „Skanovės“ karamelizuotų svogūnų užtepą. Nuėmę padėklą su daržovėmis, dešreles dėkite ant tiesioginės kaitros grilio grotelių. Kepkite, retkarčiais apversdami, kol jos gražiai apskrus ir įkais, apie 6–8 minutes. Kai dešrelės bus paruoštos, išimkite jas iš grilio ir, jei pageidaujate, supjaustykite į mažesnius gabalėlius. Bandelės perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite ant grilio, kad jos įgautų traškumo. Į kiekvieną bandelę dėkite po dešrelę, ant viršaus uždėkite keptų paprikų ir svogūnų mišinį. Patiekite su mėgstamu barbekiu padažu, o tada – mėgaukitės! 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą