Alytaus miesto savivaldybė: gyventojų saugumas svarbiau nei verslo interesai

 

Viešai pateikta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita dėl iškastinės mineralinės uolienos perdirbimo gamyklos Alytuje, Pramonės g. 1, sukėlė daug klausimų Alytaus miesto vadovams ir administracijos specialistams.
Dėl planuojamos statyti cheminių medžiagų gamyklos Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio iniciatyva sukviesti įvairių atsakingų institucijų specialistai bei savivaldybės darbuotojai. Jie išsakė savo nuogąstavimus dėl ataskaitoje pateiktų nerimą keliančių cheminių medžiagų kiekių. Taip pat pasigesta išsamios informacijos, kaip bus užtikrinti visi saugumo reikalavimai gamybos, chemijos produktų gabenimo ir sandėliavimo procesų metu.
„Nauji investuotojai mūsų miestui reikalingi kaip oras. Esame atviri naujovėms ir verslui. Tačiau rizikuoti žmonių sveikata ir gerove neleisiu. Todėl dėl šios įmonės veiklos sukviečiau visas mūsų miesto atsakingas institucijas: priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir „Dzūkijos vandenų“ atstovus, aplinkosaugininkus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir savivaldybės specialistus. Pasirodo, pateikta informacija neįtikino ne tik manęs, bet ir jų. Nusprendėme konsultuotis su nepriklausomais chemikais ir inžinieriais, kurie objektyviai įvertintų visas galimas grėsmes“, – po susitikimo sakė Alytaus miesto savivaldybės meras.
Verslo klausimus kuruojančio Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Šarūno Klėgerio teigimu, savivaldybė anaiptol nėra nusistačiusi prieš verslą ir investicijas, tačiau bet kokia planuojama gamyba turi atitikti teisės aktų reikalavimus, sanitarines normas, o investuotojai privalo užtikrinti visus saugumo reikalavimus.
„Šiuo atveju tai bus gamyba, kurioje ketinama naudoti didelius kiekius chemikalų, bus technologiniai procesai, keliantys triukšmą ir vibraciją, privalome viską labai gerai įvertinti. Juolab, kad greta yra ir daug verslo įmonių, Kultūros centras, Medicininės reabilitacijos ir sporto centras. Kol nebus argumentuotų ir įtikinamų atsakymų į visus klausimus, kurių jau dabar yra gerokai per dešimtį, parengtai poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai savivaldybė tikrai neskubės pritarti“, – sakė Š. Klėgeris.
Poveikio vertinimo aplinkai ataskaitą (PAV) užsakovams – 2019 metų pradžioje Alytuje įsteigtai Andriaus Stasiukyno vadovaujamai bendrovei „MS LT01“ – parengė bendrovė „Aplinkos vadyba“.
Dėl PAV ataskaitos išvadas pagal kompetenciją teiks Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamentas, Alytaus priešgaisrinio gelbėjimo tarnyba, Alytaus miesto savivaldybės administracija.
Sprendimą dėl PAV ataskaitos tvirtinimo priims Aplinkos apsaugos agentūra Vilniuje.
Pasiūlymus dėl ataskaitos jos rengėjams, taip pat ir savivaldybei galima teikti iki birželio 8 dienos.

AMSA inf. 

Komentarai

  • Albinas
    prieš 27 minučių
    Ar tikrai? O tai dar arciau Rotuses (aerodrome) lez'a ikurus, ten jau butu gamyklos be kaminu, be tersalu, bet triuksmo ir t.t. ka jie cia sneka.
  • prieš 36 minučių
    Kada baigsis šitas mero šou
  • Vytas
    prieš 50 minučių
    Panašu, kad meras apsimetinėja.

Parašykite komentarą